Ripple vs SEC: Deadline voor beslissing beroep komt eraan

478 totale weergaven
ripple-vs-sec-rechtszaak

Zowel Ripple als de Amerikaanse SEC hebben nog maar een aantal dagen om te beslissen of ze in beroep gaan tegen de uitspraak in de Ripple vs SEC rechtszaak, een stap die de crypto-regelgeving in de Verenigde Staten kan hervormen. 

Discussie over het beroep

Het debat over de volgende stap van de SEC in de Ripple-zaak wint aan kracht naarmate de deadline voor het indienen van beroep nadert. Pro-XRP advocaat Fred Rispoli, oprichter van HODL Law, is van mening dat de kans op een beroep bij de SEC groot blijft vergeleken met het feit dat het bureau de zaak zonder verdere actie laat sluiten.

De SEC heeft tot 7 oktober de tijd om te beslissen of zij de uitspraak van de Amerikaanse districtsrechtbank voor het zuidelijke district van New York van 7 augustus 2024 zal aanvechten.

Rispoli deelde zijn mening op social media platform X:

“Ik ben nu 60/40 voorstander van het zien van een SEC-bezwaarschrift. De inzet is echter erg hoog voor het bureau.”

Als de SEC de uitspraak in stand laat, zou zij de beslissing over ‘programmatische verkopen’ beperken tot de secundaire verkopen van Ripple, waardoor de bredere impact ervan wordt beperkt.

“In beroep gaan en bevestiging krijgen van Ripple,” zei Rispoli, “zou een aanzienlijke impuls geven aan andere procederende partijen in het Tweede Circuit om te beweren dat secundaire verkopen geen investeringscontracten zijn.”

Moet de SEC zich op andere zaken richten?

De voortdurende discussie tussen XRP-aanhangers en juridische experts draait om de vraag of de SEC haar inspanningen moet richten op sterkere zaken met een groter potentieel om de crypto-industrie vorm te geven. John Deaton, een andere pro-XRP advocaat, wees erop dat de uitkomst van elk SEC-beroep sterk zal afhangen van de drie rechters die willekeurig worden toegewezen om de zaak te behandelen:

Ruimte voor interpretatie

Het juridische team van Ripple heeft volgehouden dat XRP-verkopen niet als effectentransacties mogen worden geclassificeerd, een standpunt dat gedeeltelijk werd bevestigd door de uitspraak van de Amerikaanse rechtbank in augustus. Het besluit liet echter ruimte voor interpretatie, vooral wat betreft het onderscheid tussen institutionele verkopen en verkopen op de secundaire markt.

Een beroep bij de SEC zou een definitiever precedent kunnen scheppen, wat mogelijk van invloed kan zijn op andere cryptobedrijven die met een soortgelijk onderzoek worden geconfronteerd.

Juridische analisten suggereren dat als de SEC doorgaat met een hoger beroep en wint, zij de definitie van ‘beleggingscontract’ zou kunnen verbreden tot een breder scala aan digitale activa, waardoor het regelgevingslandschap voor de hele sector ingewikkelder wordt.

Een dergelijke uitspraak zou ook de autoriteit van de SEC versterken, waardoor deze de cryptomarkten agressiever zou kunnen reguleren. Omgekeerd, als de SEC het beroep verliest, zou de overwinning van Ripple worden verstevigd, waardoor het voor het agentschap moeilijker wordt om soortgelijke zaken in de toekomst voort te zetten.

Zal de juridische strijd voortduren?

Nu de deadline van 7 oktober nadert, zal het besluit van de SEC bepalen of de juridische strijd zal voortduren of dat de gedeeltelijke overwinning van Ripple stand zal houden. De cryptogemeenschap houdt het nauwlettend in de gaten, omdat de uitkomst het regelgevingsklimaat de komende jaren zou kunnen hervormen.

De zaak van Ripple heeft al veel stof doen opwaaien en kritische vragen doen rijzen over hoe digitale activa volgens de Amerikaanse wetgeving moeten worden behandeld. De implicaties van een beroep gaan verder dan Ripple en kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor de toekomst van de industrie.

De inzet is hoog en de tijd dringt. Beleggers, juridische experts en crypto-enthousiastelingen kijken reikhalzend uit naar de volgende stap van de SEC, die een cruciaal moment zou kunnen markeren in het voortdurende getouwtrek over de manier waarop cryptocurrencies worden gereguleerd.

Lees meer over:
Ripple vs SEC

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...