Ripple 'dumpte' $533 miljoen XRP in 2018, koers hapert in 2019

Ripple 'dumpte' $533 miljoen XRP in 2018, koers hapert in 2019

Ripple Labs heeft meer dan een half miljard dollar ($533 miljoen) aan XRP verkocht in 2018. Het betreft het verkopen van tokens die bij de start al op de balans van het bedrijf stonden.

Ripple (XRP) voorraad en verkoop

XRP is een van de weinige grotere cryptomunten uit de top 25, waarvan de koers in 2019 amper gestegen is. Sterker nog, de koers schommelt bij een nieuw historisch dieptepunt, uitgaande van waarde in bitcoin (satoshi-eenheden van BTC, red)

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In 2012 is het bedrijf Ripple opgericht en daarbij zijn - met een druk op de knop – 100 miljard XRP tokens aangemaakt.

Tachtig procent van deze tokens is verspreid onder de medeoprichters en de rest van het bedrijf. Een deel van deze voorraad is de afgelopen jaren verkocht. Criticasters spreken van een 'dump' vanwege de grote hoeveelheid. De kopers van deze tokens maken tot nu toe verlies.

Het verkopen van de tokens heeft twee verklaringen: business partners die Ripple verlaten en Ripple Labs die XRP verkopen om nieuwe activiteiten te financieren.

Hieronder een grafiek van het verloop van de XRP voorraad.

Ripple 'dumpte' $533 miljoen XRP in 2018, koers hapert in 2019

Bron: Crypto IQ

Prijsdaling -92%

Uit nieuw onderzoek van Crypto.IQ, heeft Ripple systematisch ruim 2,4 miljard XRP tokens per jaar verkocht. Tijdens de bearmarkt in 2018 heeft het bedrijf uit Seattle $533,6 miljoen aan tokens geïncasseerd.

De prijs van XRP heeft tijdens de bearmarkt in 2018 een fikse deuk opgelopen. De all-time high prijs was $3,84 op 4 januari 2018. De prijs in dollarwaarde is sindsdien met 92% gedaald.

Ripple 'dumpte' $533 miljoen XRP in 2018, koers hapert in 2019

XRP koers in 2019 (bron: Messari.io)

Ook bij het XRP/BTC handelspaar is er sprake van ruim 80% aan daling. Op moment van schrijven is de prijs van XRP ten opzichte van BTC: 0.00003099.

Op het hoogtepunt van de markt was XRP veel meer satoshi waard: 0.00018601. Een daling van 83%.

Uit het onderzoek van Crypto IQ blijkt temeer: Ripple Labs heeft in kwartaal één van 2019 ruim $169 miljoen verkocht. Zolang XRP sats blijven inleveren ten opzichte van bitcoin, neemt de verkoopdruk toe.

XRP Army op cryptotwitter

Het is algemeen bekend op Cryptotwitter: XRP Army, een groep van XRP fans en trollen. Ze slaan hard terug zodra er kritiek wordt geleverd op Ripple.

Een van de laatste mikpunten is beleggingsveteraan Peter Brandt. Deze waarschuwde dat XRP risico loopt om in dollarwaarde te halveren. Die implosie is wel afhankelijk van de bitcoin koers. Die corrigeerde de afgelopen week behoorlijk, maar XRP wist de schade te beperken tot $0,29.

XRP Army bleef vastbijten waarop Brandt moest reageren: ‘Moet ik kritiek van iemand met XRP serieus nemen? Denk het niet’.

Een andere cryptotrader op Twitter, Rektcapital, ziet het tegendeel: de XRP koers is bij een dominante trendlijn opgeveerd, een positief teken. Niettemin moeten beleggers in XRP voorlopig nog even geduld hebben.

Altseason?

Het is de vraag of de altcoins weer ruimte krijgen van bitcoin (BTC) nu deze weer door de $10.000 is geschoten.

Ook de altcoins stijgen mee, maar de dominantie van BTC in de markt neemt weer toe. Deze is op moment van schrijven 69,6%.

Bronnen: Bitcoinist / Crypto IQ

Lees meer over:
cryptomunt Ripple XRP token

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties