Ruim 7,1 miljoen Bitcoin (BTC) vijf maanden niet op de markt

434 totale weergaven

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

Veel bullish nieuws. Vermogensbeheerder BlackRock steekt enkele miljoenen dollar in bitcoin miners en Coinbase zet nog meer bitcoin op zijn bedrijfsbalans.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het digitale goud staat in vuur. De prijs brak door $47.000, terwijl het netjes boven de support van $45.000.

De prijs komt tot stand via vraag en aanbod en we zien dat het aanbod bij beurzen af blijft nemen.

1. Minder liquiditeit in de markt

Het is een stokpaard van de 19-jarige analist Will Clemente. Om meer inzicht te krijgen in de illiquide (onbeschikbare) bitcoin voorraad heeft hij de indicator Illiquid Supply Shock Ratio ontwikkeld.

Dit is de verhouding tussen de illiquide voorraad van bitcoin door de liquide voorraad van bitcoin.

conclusie: bullish

Bekend is - uit onderzoek van Glassnode - dat ruim 20% van de fysieke bitcoin verhandeld wordt. De rest is in cold storage opgeslagen. Ruim 66% is de afgelopen 155 dagen niet verschoven op de blockchain.

Clemente noteerde gisteren een opwaartse beweging (uptick) van de illiquide voorraad. Dat is een bullish signaal, want het betekent dat er minder op de markt wordt aangeboden.

Dus ondanks de bescheiden prijsactie naar boven, wordt die verkoopknop niet aangeraakt en gaat het hodl-gedrag door.

Dat wil niet zeggen dat lange termijn investeerders geen winst nemen, maar dan moet de liquide voorraad weer groter worden.

Glassnode maakt vandaag ook melding van een (tijdelijk) record van het aantal BTC die 155 dagen of langer wordt vastgehouden (LTH-segment in de markt).

conclusie: bullish

2. Stablecoins op peil

Wat meehelpt is dat de hoeveelheid stablecoins op peil blijft. Volgens deze analist heeft de Stablecoin Ratio een bodem gemaakt bij $30.000.

De Stablecoin Ratio is de verhouding tussen de bitcoin liquide voorraad bij beurzen gedeeld door de stablecoin voorraad van beurzen.

In de onderstaande grafiek staan de rode cirkels voor de markttoppen en de groene cirkels staan voor de marktbodems.

Recent was er sprake van een bodem, een signaal dat ook voorkwam in maart en september 2020. Na die bodems volgden doorgaans een stijging van de prijs.

Let op: historische prestaties zijn géén garantie voor de toekomst. Bitcoin is een volatiel beest, hij heeft met niemand mededogen.

Ruim 7,1 miljoen Bitcoin (BTC) vijf maanden niet op de markt
conclusie: bullish

3. Overgebleven miners boeren goed

Verbod in China of niet, de mining bedrijven die zijn overgebleven schrijven vettere marges.

Dat blijkt uit cijfers van realtime tool Ycharts, die de totale inkomsten van miners schat op basis van blockchain informatie.

Op 27 juni was de sector goed voor 13 miljoen dollar aan inkomsten, maar op 17 augustus lag de bruto omzet op 48 miljoen dollar. Na een rustiger periode, nemen de inkomsten uit transactie fees weer toe.

Om een indruk te krijgen van de marges: de kostprijs van een blok ligt doorgaans tussen de $30.000 en $50.000, terwijl de opbrengst van één blok op circa $293.000 dollar ligt. Een marge van ~2,5 ton per block.

De vraag is: wisselt men de bitcoin uit de blokken om in dollars?

Een van de indicatoren om dat te meten is de BTC: Miners' Position Index (MPI) van CryptoQuant.

Het is de verhouding van Bitcoin die de wallets van de miners verlaten en de moving average van deze indicator. Een waarde boven 2 betekent dat miners nog aan het verkopen zijn.

Volgens deze analist beweegt de tiendaagse moving average van de MPI al sinds 7 augustus zijwaarts. Miners wachten dus nog even met winstname ondanks vette marges.

De komende tijd is het interessant wat de miners gaan doen zodra de spotprijs door de $50.000 schiet.

Of dat gebeurt, weet niemand, want de markt is de baas.

Ruim 7,1 miljoen Bitcoin (BTC) vijf maanden niet op de markt
conclusie: neutraal

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...