3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin koers

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

Afgelopen maandag maakte bitcoin een voorlopige top naar $50.562 op de Bitstamp grafiek. Op moment van schrijven ligt de koers rond de ~$46.800.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De afgelopen dagen hebben beleggers dan ook tussentijds winst genomen met $50.000 als psychologische 'trigger'.

Bitcoin is dan ook een winstmaker (als je tenminste wilt inwisselen voor inflatoir geld zoals de dollar en de euro).

Analist Dylan LeClair maakt het eens te meer duidelijk: 86,5% van de bitcoin voorraad staat op winst.

conclusie: bullish

1. Waarom on-chain analyse er toe doet

De analisten achter het Twitter account Whalemap leggen nog een keertje uit waarom on-chain analyse toegevoegde marktinformatie biedt.

Stel je ziet een héél grote transactie en je wilt weten waarom die transactie plaatsvindt.

Via de indicator Spent Output Profit Ratio (SOPR) kun je achterhalen of iemand met winst heeft verkocht.

Deze metric deelt de verkoopwaarde in dollars door de aankoopwaarde in dollars. De uitkomst heeft een waarde boven 1 (gerealiseerde winst bij verkoop) of onder 1 (gerealiseerd verlies bij verkoop).

Vervolgens is ook terug te herleiden tegen welke prijs dat 'beetje' bitcoin is gekocht. Dus stel iemand heeft bitcoin tegen een prijs van $3.000 of $10.000 per stuk, dan verklaart het misschien waarom iemand wat winst neemt bij $50.000 (en dat nog niet gedaan had).

conclusie: neutraal

Dat beleggers winst nemen, is ook niet zo gek, aldus de analist Permabull Niño, die in de onderstaande grafiek een aantal on-chain indicatoren van Check on Chain laat samenkomen.

We zien in de grafieken diverse elementen terugkomen.

De totale marktwaarde is de huidige marktprijs met het aantal bitcoin die zijn gemined.

De gerealiseerde winst is het verschil toen men het beetje bitcoin kocht (UTXO) en toen deze verkocht is.

Tegen een hogere prijs betekent winst (groen) en tegen een lagere prijs betekent verlies (rood).

Ze hebben zelf de Market-Realised Gradient 14 day Oscillator metric ontworpen, die inzicht moet geven in veranderde markttrends. Met andere woorden: een groot deel van de markt, en hoe reageert deze nu?

De Delta Gradient is het verschil tussen de Market en Realised Gradient. Een waarde onder de 0 van de Delta Gradient impliceert een bearish ommekeer, een waarde boven de 1 impliceert een bullish reversal.

Zoals in de onderstaande grafiek is te zien, is de Delta dalende, maar ligt de waarde nog net boven de 0.

conclusie: neutraal

Ook Will Clemente ziet dat de winstmeter weer positief uitslaat (een waarde boven 1 op de SOPR indicator staat voor bitcoin in het groen).

Concluderend: de tussentijdse correctie van bitcoin blijft beperkt, want de rest van de houders van bitcoin staan voorlopig ook nog op winst (maar kapitaliseren nog niet).

conclusie: bullish

2. Miners blijven oppotten

Niet elke actor in de markt neemt winst, want anders zou de prijs snel onder de $45.000 zijn geduikeld.

Het is hier eerder gezegd, maar door de bank genomen houden miners zich koest.

Ze potten hun bitcoin reserves op, hopend op hogere prijzen. Dat komt ook omdat miners tegen het huidige prijslevel wat minder winstmarge hebben gerealiseerd dan in de maand april het geval was.

Wachten op vettere marges dus.

3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin koers
conclusie: neutraal/bullish

3. Speculatie neemt licht toe

Op de derivatenmarkt (futures, opties, swaps, et cetera) is er meer activiteit, getuige een licht stijgende funding rate en open interest.

Funding rate is te vertalen als financieringspercentage: als deze positief is, betalen houders van een long contract een klein beetje fee aan houders van een short contract.

Open interest is het totaal aan openstaande contracten, zodra deze stijgt is dat een signaal dat de speculatie bereidheid onder handelaren toeneemt. Meer volume op speculatieve markten houdt doorgaans meer koersschommelingen in.

Dat deze metrics toenemen, verklaart ook dat de afgelopen dagen er relatief veel bitcoin naar centrale beurzen is gestuurd.

Deze bitcoin wordt niet alleen gebruikt om te verkopen (want dan zou de prijs lager zijn geraakt), maar bitcoin is ook een onderpand voor speculanten om een derivatenpositie te openen.

Bulls bouwen nu langzaam hun long posities op, met het risico in het mes te lopen van de bears, die nu in controle zijn zoals analist John van Meer vanochtend al opmerkte in Koerskijken. Is er een long squeeze in the making en knallen we opnieuw door de $50.000? Dat wordt de komende dagen duidelijk.

3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin koers
conclusie: neutraal/bullish

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...