Rusland overweegt cryptovaluta te legaliseren voor internationale handel

De Bank of Russia en het ministerie van Financiën van Rusland hebben hun standpunt ten opzichte van bitcoin en altcoins heroverwogen. Ze erkennen dat het noodzakelijk kan zijn om het gebruik van cryptocurrency’s voor internationale betalingen te legaliseren.

Import

Het nieuws is gebracht door het lokale nieuwsmedium TASS. De twee overheidsinstanties zijn het er over eens dat “het onmogelijk is” om door te gaan zonder cryptocurrency als legaal betaalmiddel voor internationale handel.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Gek is dat niet. Het huidige internationale betaalsysteem is iets centraals, en daardoor aan politiek (en sancties) onderhevig. Een neutraal, globaal, open en permissievrij alternatief is daarom een welkome aangelegenheid voor buitengesloten entiteiten.

Rusland heeft te maken met westerse sancties op bijvoorbeeld het SWIFT-betaalsysteem. Ook zocht het naar alternatieven voor de Amerikaanse dollar, wat betreft de afwikkeling van olie- en gasdeals. Mede hierdoor schoot de waarde van de roebel hard omhoog (ten opzichte van de dollarindex).

In maart zei Pavel Zavalny, de voorzitter van de Congressional Energy Committee, nog dat het land open stond voor bitcoinbetalingen voor de export van aardgas. De niet-bevriende landen moesten met de roebel of goud afbetalen. Tot de wel-bevriende landen horen China of Turkije.

Langzaam aan verandert de houding van Rusland ten opzichte van bitcoin. De Bank of Russia was fel tegen bitcoin en pleitte voor een verbod. President Poetin zag juist kansen in bitcoin mining. De oorlog en sancties lijken de meningsvorming binnen de Russische ministeries te hebben versneld.

Volgens TASS gaat er een noodzakelijk regelgevingskader worden geïntroduceerd om internationale betalingen met cryptovaluta in Rusland mogelijk te maken.

Iran idem dito

Iran doet sinds kort iets soortgelijks. Ook zij hebben jaren lang problemen gehad met SWIFT. Vorige maand werd er de allereerste $10 miljoen-importdeal gedaan met cryptovaluta. Ook in Iran wordt een soortgelijk kader opgesteld voor bedrijven die cryptovaluta voor dit doel willen inzetten.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat, en download daarnaast vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsRusland