Rusland en islamitische wereld werken actief aan de-dollarisatie

Rusland en veel islamitische landen discussiëren volgens een nieuwe rapport van het door de Russische overheid gefinancierde nieuwsplatform TASS over de de-dollarisatie van de wereld. Onder andere als gevolg van de sancties die tegen Rusland werden ingesteld tijdens de oorlog in Oekraïne kijkt dit blok van landen met veel belangstelling naar alternatieven voor de Amerikaanse dollar.

De grote vraag voor ons is natuurlijk of bitcoin hier een rol in kan spelen.

Focus op de-dollarisatie

De huidige focus van de landen ligt volgens de Russische vicepremier Alexey Overchuk op het de-dollariseren van de wereld, financiële onafhankelijkheid, het opvijzelen van de industriële productie, het garanderen van de toekomst van het energienet en de voedselveiligheid van de landen.

“Natuurlijk zijn onze relaties (met de islamitische landen) beïnvloed door de geopolitieke stromingen die op dit moment plaatsvinden. We hebben het op dit moment over de de-dollarisatie van de wereld en de creatie van een onafhankelijk financieel systeem”, aldus Overchuk.

Verder geeft de vicepremier aan dat hij vanwege de huidige ontwikkelingen op geopolitiek niveau veel toekomst ziet in de samenwerking tussen Rusland en de islamitische landen. Sinds de oorlog in Oekraïne is Rusland meer samen gaan werken met Iran.

Het Russische VTB, een grote bank uit het land, opende recent nog een kantoor in Iran volgens Forbes. Verder zouden twee Iraanse banken van plan zijn om fysieke locaties te openen in Rusland.

Ongeveer 80 procent van de handel tussen Rusland en Iran wordt nu via rials en roebels gedaan en niet met de Amerikaanse dollar. Wereldwijd zijn die verhoudingen natuurlijk nog altijd compleet anders.

Bitcoin als brug?

Wat zou kunnen is dat bitcoin als brug fungeert tussen de twee valutasystemen die door deze splitsing kunnen ontstaan. Als Rusland, China en de rest van de BRICS-alliantie daadwerkelijk een concurrent voor de Amerikaanse dollar lanceren, dan is de kans klein dat de twee blokken elkaar onderling vertrouwen.

Om dan toch met elkaar te kunnen handelen zou bitcoin wellicht als een soort tussenvaluta kunnen opereren. Transacties met bitcoin zijn immers onomkeerbaar en tegoeden kunnen ook niet bevroren worden. Dat maakt bitcoin in theorie immuun voor sancties.

Behalve dat het lastig gemaakt zou kunnen worden om bitcoin die in contact zijn geweest met bepaalde adressen bij beursplatformen voor fiatgeld om te wisselen.

Een grote rol zal bitcoin in eerste instantie waarschijnlijk niet spelen, maar het kan zeker een interessant middel zijn als de polarisatie tussen het Westen en de BRICS-landen nog verder toeneemt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....