‘Sterke Amerikaanse banenmarkt drukt op de bitcoin koers’

De markt werd gisteren weer een beetje opgeschrikt door de positieve data over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het aantal nieuwe werkloosheidsclaims viel een kleine 5 procent lager uit dan verwacht en dat geeft de Federal Reserve in theorie weer wat extra ruimte om de rente te verhogen op 14 juni tijdens de volgende rentevergadering.

Bitcoin reageerde tot nu toe met een daling van 1,85 procent op het nieuws en staat momenteel op een koers van 26.849 dollar.

Nog geen rentepauze?

Vrijwel iedereen had na de laatste renteverhoging van de Federal Reserve van 3 mei wel verwacht dat de Amerikaanse centrale bank op de pauzeknop zou drukken. Nu kruipt de volgende rentevergadering dichterbij en lijkt de markt de kans steeds groter te achten dat er alsnog een nieuwe renteverhoging komt.

'Sterke Amerikaanse banenmarkt drukt op de bitcoin koers'

Waar die kans eerst op nul procent werd geschat, ligt de kans op een renteverhoging op 14 juni op dit moment op ruim 30 procent. Wat dat betreft is het logisch dat bitcoin het op dit moment even moeilijk heeft.

Daarbij is het ook nog maar de vraag in hoeverre we de volledige impact van de renteverhogingen van de afgelopen 14 maand al gezien hebben. De meeste analisten verwachten dat de echte klap nog moet komen.

In principe is dat logisch, omdat de rente echt in recordtempo naar de huidige range van 5,00 - 5,25 procent is opgeklommen. Het duurt even voordat de economie daar de volledige pijn van zal ervaren, maar dat die pijn komt lijkt onvermijdelijk.

Material Inidicators geeft aan dat hij vooral de toespraak van Jerome Powell van vandaag afwacht. Powell is de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank en zijn woorden kunnen de markt volgens Material Indicators behoorlijk in vervoering brengen.

Handelaren wachten af

De meeste handelaren vinden de boel op dit moment maar te onzeker en wachten even op een beslissing van bitcoin. Onder die handelaren bevindt zich ook de Nederlandse analist Michaël van de Poppe, de oprichter en CEO van de handelsfirma Eight. Voor hem was de koers van 27.000 dollar belangrijk als steunpunt in de grafiek, maar die zijn we nu kwijt.

"Als we die range kunnen herclaimen dan proberen we het opnieuw, anders wachten we op de 26.400 dollar en/of de 25.000 dollar", aldus een duidelijke Van de Poppe.

Decentrader - een bedrijf dat de markt analyseer - is op dit moment niet echt bullish over bitcoin vanwege de gigantisch hoge long/short verhouding.

Op dit moment ligt de long/short verhouding boven de 2, wat extreem hoog is voor deze markt "Dit moet opgelost worden met een correctie voordat alles er weer bullish uitziet", aldus Decentrader.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....