Rusland en Oekraïne sluiten Bitcoin mining farms die illegaal elektriciteit aftapten

Autoriteiten in Rusland en Oekraïne hebben een aantal illegale mining farms gesloten. Ze maakten naar verluidt allemaal gebruik van afgetapte (en dus gestolen) elektriciteit.

Illegaal bitcoin minen

De farms werden ontdekt rond de hoofdsteden Kiev en Moskou, evenals in de Russische republiek Dagestan. Russische douane-inspecteurs kwamen erachter dat er enorm veel elektriciteit van het netwerk van Rosseti in de oblast Moskou werd gestolen. Dit is een regio die grenst aan de Russische hoofdstad.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Een audit bracht een ongeoorloofde verbinding met het elektriciteitsnet aan het licht. Het ging om diefstal van elektriciteit en ook om illegale inbeslagname van land. Men gebruikte het voor cryptografische berekeningen om digitale valuta te minen.”

De kosten liepen op tot $7.000 per dag, wat neer komt op meer dan 500.000 roebel. De autoriteiten hebben een strafzaak gestart en zijn van plan de eigenaren van de farm te vervolgen.

Ook in Dagestan, een republiek in het noorden van de Kaukasus, was het eind november raak. In het bergachtig gebied werd $13.000 per dag aan stroom afgetapt.

Eerder dit jaar is een weer genaamd “Digital Financial Assets” van kracht gegaan. Daardoor zijn enkele crypto-gerelateerde activiteiten in de Russische Federatie nu gereguleerd. Bitcoin mining valt daar echter weer niet onder. Ambtenaren hopen hier zo snel mogelijk een oplossing voor te vinden.

Ook farm in Kiev

Ook de veiligheidsdienst van Oekraïne (SBU) maakte vrijdag bekend dat ze een illegale mining farm in Kiev hadden ontdekt. Naar verluidt hadden drie bewoners een groot aantal ASIC’s geïnstalleerd in een hangar die ze huurden. Ze verbruikten elektriciteit ter waarde van 3,5 miljoen hryvnia (meer dan $128.000).

In Oekraïne is de regelgeving echter anders net iets anders dan in Rusland. De overheid wil ‘virtuele activa’ reguleren, maar toch is ook hier over Bitcoin mining niet veel duidelijkheid.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsoekraine