Rusland is na Amerika de grootste bitcoin miner ter wereld

Het lijkt erop dat men in Rusland van plan is om bitcoin-mining heel serieus te nemen, want een lokale krant bericht trots dat het land na de Verenigde Staten momenteel de nummer twee is in deze groeiende industrie. “Rusland is opgeklommen naar de tweede plaats in de wereld van bitcoin-mining. Amerika blijft de leider. Maar met de huidige onzekerheid omtrent wet- en regelgeving kan dat snel veranderen”, zo schrijft het lokale Kommersant.

Ook onzekerheid in Rusland

Kommersant geeft echter toe dat de problemen die men in de Verenigde Staten heeft ook omhoog kunnen drijven in Rusland. “In Rusland is er nog geen juridisch raamwerk voor miners ontwikkeld.

Verder beginnen de sancties ook te drukken op Russische spelers binnen de industrie en hun zakenpartners in het buitenland”, zo schrijft Kommersant.

De ranglijst waar Kommersant naar verwijst is gebaseerd op het stroomverbruik in de industrie en komt van data van Bitriver, de grootste mining-provider van Rusland.

Volgens Bitriver CEO Igor Runets heeft de Amerikaanse industrie op dit moment met forse tegenwinden te maken.

Hierbij noemt hij onder andere de stijgende energieprijzen, dalende winsten, problemen op het gebied van belasting en de op schulden gebouwde businessmodellen van de Amerikaanse partijen.

Op schulden gebouwd

Volgens Igor Runets is de Amerikaanse industrie vooral gebouwd op schulden. “De overgrote meerderheid van de apparatuur van Amerikaanse miners is gekocht op krediet. Veel van die bedrijven zitten nu in een faillissementsprocedure of zijn al failliet”, zo spreekt hij tegenover Kommersant.

Verder is de administratie van president Joe Biden op dit moment van plan om een nieuwe belasting door te voeren, die 30 procent bedraagt over de energiekosten van de miners.

In het eerste jaar zou die belasting starten op 10 procent, vervolgens in jaar 2 oplopen naar 20 procent, om daarna vanaf jaar 3 op 30 procent te blijven.

Het lijkt er dus op dat Rusland een serieuze kans heeft om Amerika te passeren op het gebied van bitcoin mining. Dat zou wellicht voor een doorbraak van bitcoin kunnen zorgen in Rusland, wat een zeer interessante ontwikkeling zou zijn.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....