Russen investeerden 5.000 miljard roebel in cryptovaluta

Naar schattingen hebben Russen meer dan $67 miljard in de cryptomarkt gestoken. Daarmee neemt de exposure aan het digitale activa toe, ondanks de onduidelijkheid omtrent regelgeving.

Russen investeerden 5 biljoen roebel

Russische inwoners hebben 5 biljoen van hun nationale fiatgeld ingeruild voor cryptocurrency’s. Dat blijkt uit cijfers van een lid van de Doema. Veel meer details zijn er niet. De Doema is het parlement van Rusland.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Anatoly Aksakov, hoofd van de Financiële Marktcommissie, gaf maandag tijdens hoorzittingen in het Lagerhuis van het Russische parlement een verklaring af over de Russische koopdrift.

Als je deze $67 miljard deelt door het aantal inwoners van 140 miljoen, komt dat neer op gemiddeld zo’n $500 per persoon.

Bitcoin moet in wezen nog volledig worden gereguleerd in Rusland. Er is eerder dit jaar wel een wet in werking getreden met de werktitel “On Digital Financial Assets”.

Hierin staan al wel enkele regels, maar het gaat alleen om ICO’s en dat soort activiteiten. Onderwerpen zoals mining en belastingen zijn momenteel nog grijs gebied onder de Russische wetgeving.

Regulering of verbod?

Aksakov merkte op dat de cryptomarkt interesse heeft gewekt van investeerders, waaronder gewone Russen. Daardoor is het volgens hem noodzakelijk dat er snel wetgeving komt “voor dit fenomeen”. Sinds vorige week mogen investeringsfondsen echter niet meer investeren in bitcoin en andere cryptovaluta, zo besloot de centrale bank.

Russische overheidsinstellingen hebben verschillende opvattingen over hoe ze met de Bitcoin moeten omgaan. Het varieert van een algemeen verbod tot het legaliseren van investeringen en de handel in cryptovaluta.

Gouverneur Elvira Nabiullina van de Bank of Russia is sceptisch. Ze vindt dat de financiële infrastructuur van Rusland niet mag worden gebruikt om de adoptie van cryptovaluta te vergemakkelijken.

Anderzijds verklaarde vice-minister van Financiën Alexey Moiseev dat de Russische Federatie niet in de voetsporen van China zal treden. Een totaal verbod lijkt dus ook niet aan de orde.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsRusland