‘Russen sturen per jaar $5 miljard aan transacties naar cryptobeurzen ‘, volgens de centrale bank

932 totale weergaven

Volgens de Centrale Bank van Rusland handelen Russen voor $5 miljard in cryptocurrency’s per jaar. Dat is te lezen in een nieuw document van de centrale bank over de financiële stabiliteit van het land.

Het gaat bij deze cijfers om ruwe schattingen van Russische banken in juli 2021. In totaal zou het dus gaan om 350 miljard roebels, zo’n 5 miljard in Amerikaanse dollars. Het is uit het rapport niet op te maken of er bij deze cijfers ook rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld de wisselende dagkoers van bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een opmerkelijk detail: Russen kiezen vaak cryptobeurs Binance als bestemming voor hun geld. Binance is wereldwijd de grootste beurs voor onder andere de cryptocurrency future- en spotmarkten. Volgens SimilarWeb staat alleen Turkije hoger op de lijst van bezoekers van Binance.

Deze keer waarschuwt de Centrale Bank van Rusland verder niet voor de mogelijke gevaren van bitcoin. Wel geeft de bank aan dat het de markt nauwlettend in de gaten houdt: ”De relatie tussen digitale valuta en de financiële sector blijft op dit moment beperkt. De snelle groei en de wijdverbreide acceptatie van digitale valuta zou echter grotere risico’s met zich mee kunnen brengen, zowel wereldwijd als voor de Russische financiële markt.”

Rusland en bitcoin

Rusland worstelt met bitcoin op het gebied van regelgeving. Regelmatig komen er negatieve verhalen naar buiten over bitcoin. Het land stevent niet af op een totaalverbod zoals bijvoorbeeld China.

De centrale bank van het land wil bijvoorbeeld niet dat Russische banken aan de slag gaan met bitcoin. Wel mogen ze, uiteraard, een eigen digitale valuta promoten en gebruiken. Officieel mogen cryptobeurzen zich niet vestigen in Rusland.

Bezit van bitcoin is niet verboden, maar binnen de landsgrenzen is het officieel niet te gebruiken als betaalmiddel. Onderminister van Financiën, Alexey Moiseev, zei eerder dat Russen voorlopig prima bitcoin kunnen kopen en gebruiken in het buitenland. Hij stelt dat staatsburgers niet bang hoeven te zijn dat ze daar thuis last van hebben.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsRusland

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...