Centrale bankiers en andere Russische ambtenaren mogen na april 2021 geen Bitcoin bezitten
Een deel van de Russische ambtenarij mag straks helemaal geen bitcoin (BTC) meer bezitten. De rest moet duidelijk doorgeven hoeveel BTC zij hebben.
Wanneer je werkt zoekt bij de Russische overheid val je dus in deze twee categorieën. Het is een kwestie van liegen over je bitcoin bezit, of het opgeven/verkopen.
Wetten rondom bitcoin
President Vladimir Putin tekende op 1 januari de regels rondom ‘digitale financiële assets’. Heb je politieke ambities? Dan moet je duidelijk aangeven hoeveel BTC je hebt. Dat moet voor 30 juni gebeuren. Daarmee moeten de ambtenaren voldoen aan dezelfde soort regels als alle andere Russen.
Er zijn echter strengere regels voor bepaalde officials in Rusland. Onder het mom van ‘anti-corruptie maatregelen’ mogen verschillende ambtenaren geen bitcoin meer hebben. Denk bijvoorbeeld aan directeuren van de Russische centrale bank, maar ook politici en werknemers van staatsbedrijven.
Zij mogen, officieel, straks geen BTC meer bezitten. Lieg je hierover? Dan krijg je een boete en mogelijk een gevangenisstraf.
Het is onduidelijk hoe dit wordt gecontroleerd en gehandhaafd.
Tegenover Cointelegraph legt Maria Stankevich de situatie uit. Zij is lid van het Russische comité voor Blockchain Technologie en Crypto-economie: ”Deze beperkingen voor bepaalde groepen van de gevestigde orde voor het bezit van digitale valuta is een logische stap om corruptie tegen te gaan.”
Het is volgens haar een teken dat de regering genoeg macht heeft: ”Het is echter nog onduidelijk hoe dit in kaart wordt gebracht.” Wel is bekend dat het land in de weer is met spionagesoftware voor bitcoin.
Kortom: onder het mom van minder corruptie wordt het gebruik van een vrij en open geldnetwerk dus tegengehouden.
Rusland en bitcoin
Rusland en bitcoin zijn een gekke combinatie. Je mag sinds dit jaar in het land wel BTC hebben, maar niet gebruiken als betaalmiddel.
Met een oppervlakte van 17 miljoen vierkante kilometer is het het grootste land ter wereld. Met tal van (natuurlijke) energiebronnen. Dat zou aantrekkelijk kunnen zijn voor bijvoorbeeld bitcoin miners.
Ook ligt het voor de hand dat de Russen de dollar als wereldmunt liever kwijt dan rijk zijn. BTC is nog lang niet dé vervanger, maar met regels als dit zorgt het land er in ieder geval niet voor dat ze vooraan staan als bitcoin blijft groeien.
Dat is echter wel te verklaren: bitcoin biedt ook een hoop vrijheden, iets wat overheden niet altijd willen ondersteunen.
Also read
Russische ambtenaren moeten Bitcoin (BTC) bezittingen melden van Putin
Russische premier: ‘Bitcoin (BTC) gaan legaliseren als vermogen’