Putin wil regels om verboden transacties met Bitcoin te bestraffen

Russische president Vladimir Putin wil maatregelen nemen tegen bitcoin (BTC) transacties over de grens. In een statement vertelde de Russische leider dat hij voornemens is regels op te tuigen waarmee illegale internationale betalingen beter kunnen worden bestraft. Het gaat specifiek om transacties met ‘digitale financiële assets’.

Dat meldt Cointelegraph.

Verbieden

Een verbod op bitcoin transacties klinkt heel heftig, en als er hoge straffen op staan heb je een groot probleem als je wordt gepakt. Het grote voordeel van BTC tegenover betaalverkeer dat via een bank gedaan moet worden, is het feit dat niemand je van het netwerk kan weren. Heb je internet? Dan kun je het gebruiken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat betekent echter niet dat een verbod geen gevolgen heeft. Het is de vraag hoe Rusland deze regels wil gaan handhaven, maar een algeheel verbod met grote gevolgen voor overtreders schrikt ongetwijfeld wat af.

Putin roept de politie en de Federale dienst voor financiële controle op om aandachtig te kijken naar de situatie. Tegenover Cointelegraph vertelt Nikita Soshnikov, voormalig advocaat bij Deloitte, dat Putin dit soort oproepen al vaker heeft gedan: ”Het is echter nu onduidelijk wat hij bedoelt met ‘illegale internationale betalingen, crypto transacties zijn per definitie wereldwijd.”

Rusland en Bitcoin

Rusland en bitcoin hebben een rare relatie. Aan de ene kant heeft het land zeeën van ruimte waar mogelijk winstgevende bitcoin miners opgetuigd kunnen worden en het land wil af van de dollar als wereldreservemunt.

Aan de andere kant van het verhaal hangt de controle die het regime van Putin willen uitvoeren. In dat straatje past het vrij verkeer van geld niet. De regels rondom BTC werden in 2021 al aangescherpt. De handel en de betalingen met bitcoin zijn (voorlopig?) verboden in het land. Bezit is niet illegaal.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsRusland

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...