Russische centrale bank op zoek naar bitcoin-specialist

De Russische centrale bank heeft aangekondigd op zoek te zijn naar een bitcoin-specialist, in wat een complete draai is op het voorstel van eerder dit jaar om een compleet verbod op alles wat met bitcoin te maken heeft in te stellen.

Wilde plannen

Het kan snel gaan in Rusland, want enige tijd geleden zag de centrale bank nog helemaal geen toekomst in bitcoin, maar daar lijken de gevolgen van het conflict in Oekraïne verandering in te brengen. De centrale bank is nu namelijk op zoek naar een geschikte kandidaat om “analytisch materiaal” en “consultatierapporten” te ontwikkelen, alsook “voorstellen voor wetswijzigingen in relatie tot digitaal geld”, zo valt te lezen in de omschrijving van de vacature.

Russische wetgevers en politici gebruiken de term “digitaal geld” vaak als vervanging voor bitcoin. De nieuwe medewerker van de centrale bank gaat ook werken aan “pilot projecten” van de bank. Wat dat precies betekent is op dit moment nog onduidelijk.

Het lijkt er dus sterk op dat de mening over bitcoin in Rusland compleet is veranderd de afgelopen maanden. In potentie gaat het om een veelbelovende ontwikkeling die het gebruik van bitcoin in de internationale grondstoffenhandel een boost kan geven.

‘Internationale transacties met bitcoin in 2023’

Opvallend is dat eerder deze week, op dinsdag 13 september, het Russische Izvestia met het nieuws kwam dat Rusland overweegt vanaf 2023 bitcoin in te zetten voor de internationale handel. Dit gerucht werd bevestigd door Anatoly Aksakov, het hoofd van de commissie financiële markten van de overheid.

Ook bevestigde het hoofd van de Russische belastingdienst, Daniil Egorov, tegenover Izvestia dat zij bezig zijn met het ontwikkeling van belastingregels voor internationale transacties met bitcoin. Voordat dat een realiteit is moet er op wetgevend gebied echter nog veel gebeuren, maar duidelijk is dat ze in Rusland niet stilzitten.

Meerdere bronnen bevestigen tegenover het Russische nieuwsplatform dat het een manier is om de druk op de economie als gevolg van de sancties wat te verlichten. Al zeggen ze daar meteen bij dat dit een extra mogelijkheid is en dat de internationale handel vooralsnog niet compleet overgaat op bitcoin.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....