Rusland publiceert wet over betalingen met bitcoin

Bitcoin gebruikers in Rusland krijgen het moeilijker. President Vladimir Putin zette zijn handtekening onder een wet voor het gebruik van bitcoin als betaalmiddel. En je kunt het wel raden: dat zijn geen positieve regeltjes.

Het wetsvoorstel is te vinden op de overheidswebsite van de Russen. Het is uiteraard in het Russisch, dus we moeten het doen met Google Translate.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Het is verboden om digitale financiële activa over te dragen of te accepteren als tegenprestatie voor goederen, werk, verleende diensten, evenals op enige andere manier die het mogelijk maakt betaling voor goederen (werken, diensten) door een digitaal financieel actief te aanvaarden, tenzij anders bepaald door federale wetten.”

De strekking is helder: even onderling je geldzaken regelen met bitcoin is niet de bedoeling.

Rules for thee and not for me

Dit soort ontwikkelingen zijn logisch. Bitcoin is een open geldnetwerk. De meeste landen willen zoveel mogelijk controle op de geldstromen. Naast de lokale markt is het men vooral te doen om controle van de geldstromen naar buiten toe. Kapitaalvlucht is een groot risico.

Het is niet dat er niets gebeurd rondom bitcoin in Rusland. Het land is gigantisch groot en heeft tal van energiebronnen. Dat lijkt een goede combinatie voor bitcoin miners. De op twee na grootste olieproducent in Rusland gaat samenwerken met een bitcoin mining bedrijf. Het gaat hier niet om een grootschalig project, maar wel om serieuze experimenten.

Saillant detail: de samenwerking is met BitRiver. Die laatste staat op een zwarte lijst in de VS. En dat feit zorgde weer problemen bij een Amerikaanse partij genaamd Compass Mining. Een deel van hun hardware stond (of staat) in Siberië én ze werkte ook samen met BitRiver.

Ook is er over de jaren heen wel eens gehint naar het gebruik van cryptocurrency om olie te betalen. De Russische minister van financiën wil daar echter publiekelijk niets van weten: ‘geen plek voor bitcoin in oliehandel‘. De Moscow Stock Exchange overweegt op haar beurt weer wél iets met bitcoin te doen.

Er kan met bitcoin geëxperimenteerd worden binnen Rusland. Maar als het gaat over persoonlijke transacties van de gemiddelde burgers, dan wordt dat een lastig verhaal. Er is niets wat je tegenhoudt om het netwerk van bitcoin te gebruiken, het protocol erkent geen nationaliteiten. Het netwerk beschermt je echter niet tegen de gevolgen in de grote boze buitenwereld.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsRusland

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!