Russische minister wil dat bitcoin miners onder controle komen te staan

Vasily Shpak, de Russische vice-minister van Industrie en Handel, wil dat bitcoin miners beter gecontroleerd worden. De politicus denkt dat ze goed zijn voor meer dan 2% van het totale stroomverbruik van het land.

Regulering in Rusland

Shpak sprak op een evenement genaamd United Russia. Het was speciaal gericht op ontwikkelingen en regulering van blockchain-gerelateerde projecten. De vice-minister noemt dat “cryptomining zich momenteel in een grijs gebied bevindt”.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een van de problemen die hij ziet is dat er geen belasting wordt geheven over de industrie. Ook wil hij dat de sector meer verantwoording gaat afleggen aan de overheid.

Volgens de staatssecretaris zal de mining industrie in de toekomst minder stroom verbruiken, omdat de sector (volgens hem) overgaat op minder energie-intensieve alternatieven.

Wat Shpak voor zich ziet is niet helemaal duidelijk: bitcoin zal altijd proof-of-work blijven gebruiken en de ontwikkeling van optische miningchips is nog lang niet ver genoeg.

5% rekenkracht

De Russische autoriteiten proberen om bitcoin mining te legitimeren, in tegenstelling tot de centrale bank. De Bank of Russia pleit voor een algeheel verbod.

Poetin kijkt heel anders naar de sector. Hij noemde eerder al dat Rusland een competitief voordeel heeft ten opzichte van andere landen. Momenteel is net iets minder dan 5% van de rekenkracht afkomstig uit Rusland.

Volgens een nieuwste wetsvoorstel van het ministerie van Financiën moeten miners in een register komen te staan. Ze zullen dan plekken (en datacentra) toegewezen krijgen waar ze bitcoin mogen verdienen met hun rigs.

Ivan Chebeskov, ambtenaar bij het ministerie van Financiën, ging zelfs nog een stapje verder. Voor hem is bitcoin buiten het mining om ook interessant als betaalmiddel:

“Het idee om digitale valuta te gebruiken bij transacties voor internationale settlements wordt actief besproken.”

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsRusland