Poetin vraagt gezamenlijk besluit over Bitcoin van politici en centrale bank

President Vladimir Poetin roept politici en de centrale bank van Rusland ertoe op om consensus te bereiken over de aanpak van cryptovaluta.

Regulering of verbod?

Al lange tijd begeven bitcoin en altcoins zich in Rusland in grijs gebied. Aan de ene kant zijn er wel regels over het aankopen van cryptovaluta, maar anderzijds zijn bijvoorbeeld geen belastingwetten voor miners. Officieel is het gebruik van bitcoin als betaalmiddel verboden, maar het bezit en het handelen ermee is wel toegestaan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vertegenwoordigers van het ministerie van Financiën zeiden dinsdag dat er regulering nodig is, in plaats van een verbod. Dit was dan weer een reactie op uitlatingen van de centrale bank, die inzet op restricties.

Nu roept president Poetin ertoe op om vaart te maken en te stoppen met het gekibbel over deze thema’s, zo meldt Vedomoski.

De Bank of Russia is van mening dat Bitcoin een bedreiging is voor de financiële stabiliteit, het wel en wee van de Russen en ook de soevereiniteit van het monetair beleid. Nu komt Poetin tussenbeide:

“De Bank of Russia behandelt deze kwesties en zorgt voor de regulering. De centrale bank is niet tegen vooruitgang en regelgeving en levert zelf ook de nodige inspanningen om nieuwe technologieën te introduceren.”

De president vroeg de toezichthouder en de regering om in de nabije toekomst tot een gezamenlijk besluit te komen over de regulering van cryptocurrency’s in Rusland.

Positief over mining

Intussen bouwt de Bank of Russia aan de digitale roebel. Het lijkt er niet op dat de centrale bank coulant wil zijn tegenover Bitcoin. Ze stelden eerder ook al voor om cryptomining te verbieden vanwege het elektriciteitsgebruik.

Poetin is het dan daar wel weer mee oneens. Hij vertelde vandaag dat Rusland een goede positie heeft om aan de noodzakelijke elektriciteitsvraag te voldoen.

“We hebben hier wel concurrentievoordelen, vooral met mining. Ik heb het over overtollige elektriciteit en het goed opgeleide personeel dat in het land beschikbaar is.”

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsRusland