‘Sam Bankman-Fried lijdt aan waanideeën’

Experts in de cryptomarkt hebben zeer afkeurend gereageerd op recente uitingen van Sam Bankman-Fried (SBF), de voormalige CEO van het failliete handelsplatform FTX.

Novogratz kraakt SBF

Onder meer Mike Novagratz, CEO van crypto hedgefonds Galaxy Digital kraakt harde noten in een interview met Bloomberg. In zijn ogen heeft op grote schaal fraude gepleegd en vindt hij een gevangenisstraf op zijn plaats. Volgens Novogratz lijdt SBD aan 'waanideeën' omdat SBF tijdens een live-interview met de New York Times beweerde 'nooit fraude had willen plegen'.

Novogratz zegt over het optreden van SBF: 'Het is nogal verrassend dat ze hem aan het woord laten. Na twee interviews te hebben gezien, bleef het woord waanvoorstelling in me opkomen. De realiteit is dat Sam en zijn team fraude hebben gepleegd. Hij stal geld van zijn klanten, hij en zijn team moet achter slot en grendel'.

Novogratz is geen onafhankelijke beschouwer, want zijn handelshuis Galaxy Digital is één van de slachtoffers van de ineenstorting van FTX. Ze hadden circa 77 miljoen dollar bij FTX gestald om mee te handelen.

In een ander media-optreden bij Good Morning America hield SBF vol dat FTX 'geen ponzi was, maar een echt bedrijf' en dat er geen klantentegoeden zijn gebruikt om financiële gaten bij zusterbedrijf Alameda Research te dichten.

Twitter Spaces

Ook in recente Twitter Spaces, onder meer georganiseerd door Mario Nawfal, CEO van blockchainconsultant IBC Group, houdt DBF vol van niets te hebben geweten. Wat is er nu echt gebeurd, was de vraag. SBF: 'Ik weet het eigenlijk niet en ik moet hierbij zeggen dat ik geen toegang heb tot de meeste gegevens'.

Prominenten binnen de cryptomarkt vinden dat SBF onzin verkoopt en dat er te weinig kritische vragen aan hem zijn gesteld.

Volgens Jesse Powell, medeoprichter van Kraken, is er ook een misverstand hoe margin trading werkt.

Volgens Will Clemente, medeoprichter van Reflexivity Research, is het New York Times-interview zeer pijnlijk om te zien. 'SBF praat gewoon poep. Hij kan geen duidelijk antwoord geven of zelfs maar in de camera kijken. Hij graaft gewoon een dieper gat voor zichzelf...'

Lees meer over:
FTXGalaxy DigitalNovogratz

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...