Santiment: ‘Bearish sentiment op social media is bullish voor bitcoin’

Het gaat op dit moment niet goed met de bitcoin en de bulls vechten om de koers van 26.000 dollar te bewaken. Volgens het on-chain analyseplatform Santiment kan er snel goed nieuws komen op het gebied van de koers, omdat er een belangrijk bullish signaal komt uit de wereld van de social media. Het gebruik van de term "bear market" is namelijk naar het hoogste niveau in 11 weken tijd gestegen op social media, wat over het algemeen een bullish signaal is.

Bearmarkt voor bitcoin?

Op social media spreekt men van een bearmarkt, maar volgens de data van Santiment zijn dat juist vaak de momenten waarop je een stijging van de bitcoin koers kunt verwachten. Wat dat betreft kan het juist zijn dat er geen sprake is van een bearmarkt als iedereen op social media daarover roept.

Santiment: 'Bearish sentiment op social media is bullish voor bitcoin'

Op zich is dat niet vreemd, omdat mensen die roepen dat we in een "bearmarkt" zitten vaak degenen zijn die al verkocht hebben of in ieder geval niet meer bijkopen. Hun verkopen hebben al plaatsgevonden dus als het sentiment op zijn negatiefst is, valt vaak de verkoopdruk weg.

Verder zijn de whales en sharks volgens Santiment weer druk aan het accumuleren (inkopen). Sinds 17 augustus, ongeveer een week geleden, kochten wallets met 10 tot 10.000 bitcoin voor 308,6 miljoen dollar aan nieuwe bitcoin in. Dat zijn meer dan behoorlijke bedragen voor een bearmarkt.

Bitcoin koers onder druk

Santiment mag op basis van deze data dan positief zijn over de bitcoin koers, de realiteit is dat ook vandaag de koers weer hevig onder druk staat. Voor de afgelopen 24 uur staat er een daling van 1,62 procent op de borden en de bulls lijken echt moeite te hebben om het momentum weer terug te pakken van de bears.

Wellicht kan de bovenstaande social media statistiek van Santiment hier verandering in brengen, maar vooralsnog ziet het er een beetje donker (en vooral rood) uit voor bitcoin.

Het lijkt echt wachten op de halving van 2024, de mogelijke Spot Bitcoin ETF en hopelijk ook wat renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank.

Wat dat betreft zou het jaar 2024 weer een interessant jaar kunnen worden voor bitcoin. Voor 2023 lijkt er op dit moment nog weinig op de kalender te staan wat de trend voor bitcoin echt volledig om kan gooien, al moeten we niet vergeten dat we dit jaar al behoorlijk zijn gestegen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....