Bitcoin mining kartel? Saylor zegt alleen inzicht te willen geven in energiemix

MicroStrategy CEO Michael Saylor heeft uitleg gegeven over de zogenoemde 'Bitcoin Mining Council', waar veel commotie over is ontstaan in de bitcoin community.

Miners kunnen niet goed vertellen waar zij hun energie vandaan halen. Dat probleem hopen Saylor en consorten te tackelen met meer samenwerkingen en communicatie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Gisteren deed Saylor meer uitleg over de bedoelingen achter dit initiatief tijdens het virtuele evenement Consensus 2021.

Bitcoin Miner Council

Eerst even kort: waar gaat het precies over? Twee dagen geleden postte Saylor dat hij een meeting heeft geleid tussen miners en Elon Musk.

Ze zijn het over een aantal dingen eens: méér transparantie over het gebruik van (hernieuwbare) energiebronnen en ook lobbyen bij andere miners (in de hele wereld) om dit ook te doen.

De actie kon op veel kritiek (en complimenten) leveren uit de community. Er zijn vergelijkingen gemaakt met de OPEC en de New York Agreement uit 2017.

De 'New York Agreement' verwijst naar 2017 toen er een grote update van Bitcoin Core aan zat te komen. Destijds sloten zo'n vijftig bedrijven af om SegWit te integreren én de blockgrootte van Bitcoin te verdubbelen tot 2 MB.

De ontstane commotie over dit nieuwe 'energieplan' van Elon Musk en Michael Saylor is op een rijtje hebben gezet in het onderstaande artikel:

De bijeenkomst bestond uit de volgende miners: Argos Blockchain, Blockcap, Galaxy Digital, Hive Blockchain, Hut 8 Mining, Marathon Digital en Riot Blockchain.

Saylor benadrukte tijdens de conferentie dat de groep samen kwam uit noodzaak, om meer transparantie te bieden:

"De enige reden dat we de bijeenkomst hadden, is omdat we het succes van een gedecentraliseerde cryptocurrency wilden verzekeren, en de kern van decentralisatie is het energieverbruik."

Informatievoorziening en modellen

Hij vertelt dat miners momenteel geen goed kader hebben, waarmee ze kunnen communiceren hoe het zit met de energiemix. "Er is geen standaardmodel", zo vertelt Saylor.

Hij weerlegt ook dat er iets geheims was aan de digitale bijeenkomst.

"Als het een geheime bijeenkomst was, had ik het de volgende dag niet met miljoenen mensen gedeeld. Geloof me, we hebben het aan iedereen ter wereld verteld."

Hij benadrukt ook dat het noodzakelijk is om terug te vechten tegen een 'vijandig anti-cryto-verhaal' dat er in de mainstream media wordt geportretteerd:

“We moeten ervoor zorgen dat de mensen die vijandig ​​tegenover Bitcoin zijn, niet de mensen zijn die met deze verhalen de beeldvorming verzorgen, en die modellen en statistieken duiding geven. Bij gebrek aan goede informatie of een reactie van onze kant, zal dat wel gebeuren."

Elon Musk

Saylor onthulde ook dat hij een "heel lang gesprek" had Elon Musk, voordat ze de meeting met de mining bedrijven op de agenda hadden gezet. Al de aanwezigen vroegen Musk ook om advies over hoe ze de groeiende 'koolstofangst' rond Bitcoin kunnen bestrijden.

Uit deze discussie volgde het initiatief om meer transparantie over het energiegebruik te delen.

"Ik denk dat de eerste stap is: laten we met een protocol komen om de informatie over energie te publiceren op een manier die we met de wereld kunnen delen. Vervolgens kunnen we samenwerken om ervoor te zorgen dat we duurzame energiedoelstellingen nastreven."

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!