SBF probeerde FTX te redden door crypto-markt te destabiliseren

Het bestuur van Tether, het bedrijf achter de USDT stablecoin, en Binance CEO Changpeng "CZ" Zhao waren bang dat Sam Bankman-Fried (SBF) probeerde de markt omver te werpen om zijn eigen hachje te redden. Dit blijkt uit een rapportage van de Wall Street Journal.

Een bijzondere Signal-groep

Het lijkt erop dat de grote beurzen samen met elkaar in een Signal-groep zitten die "Exchange coordination" heet. Daarin ontstond op 10 november een kleine ruzie tussen CZ en SBF. Volgens de Wall Street Journal waren CZ en anderen in de groep bezorgd over de acties van Alameda Research, dat bezig was om de koppeling van USDT met de Amerikaanse dollar te breken.

"Stop met het proberen om stablecoins omver te werpen. Stop met alles wat je doet. Stop nu en veroorzaak niet nog meer schade", aldus Binance CEO Changpeng Zhao tegen SBF.

Bankman-Fried ontkent de claims op zijn beurt weer in een verklaring richting de Wall Street Journal. Leden van de Signal-groep zijn onder anderen Jesse Powell van kraken, Paolo Ardoino van Tether.

De woordenwisseling zou hebben plaatsgevonden nadat bekend werd dat Binance geen financiële hulp zou bieden aan FTX. Op 10 november maakte ook het Tether van Ardoino bekend dat het geen plannen had om geld beschikbaar te stellen voor het redden van FTX.

"SBF is een frauder"

Op 9 december deelde CZ nieuwe informatie over de relatie tussen Binance en FTX. In het eerste bericht van zijn draad op Twitter noemt de CEO van Binance SBF een fraudeur. Daarna vertelt hij dat Binance zijn positie in FTX in juli 2021 verkocht, nadat het zich niet meer comfortabel voelde met Alameda Research en Bankman-Fried.

Bankman-Fried reageerde daar weer op door te stellen CZ liegt over zijn rol in de deal. De soap rondom FTX lijkt hiermee nog lang niet ten einde. Op bijna dagelijkse basis komt er nieuwe informatie naar buiten over het schandaal rondom het beursplatform.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....