Gedupeerde beleggers kunnen Bitcoin claimen bij failliete beurs Cryptopia

1316 totale weergaven

Gedupeerde beleggers kunnen hun verloren Bitcoin (BTC) of cryptocurrency’s claimen bij de failliete beurs Cryptopia. Daarvoor moet men wel volledig geverifieerd zijn.

Claimproces

Deze middelgrote exchange uit Nieuw-Zeeland, dat voornamelijk kleinere cryptomunten aanbood, sloot in mei 2019 de deuren na een grootschalige hack.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nu is bewindvoerder Grant Thornton een portal geopend waar gedupeerde beleggers hun verloren cryptocurrency’s kunnen claimen. Deze is officieel vandaag (9 december) geopend.

Ze moeten daarbij hun klant – en accountgegevens overleggen en laten verifiëren. Alleen geverifieerde klanten kunnen ook claimen.

Graham Thorton heeft al aangekondigd dat elke klant een email met een code ontvangt om te kunnen claimen.

Hack

Het is de nasleep van één van de meest opzienbarende hacks uit de Bitcoin geschiedenis. De beurs verloor 16 miljoen dollar door de hack in januari 2019 en kwam dit niet meer te boven. Ze hadden in totaal 960 duizend klanten wereldwijd.

Grant Thornton ontdekte dat de beurs 4,2 miljoen dollar aan openstaande vorderingen van leveranciers en andere organisaties had openstaan. Denk aan de belastingdienst, maar ook IT-leveranciers. Eén van die leveranciers is in juli een gerechtelijke procedure gestart vanwege de geleden schade.

Maar er was ook goed nieuws: er is 101 miljoen dollar aan cryptocurrency’s veilig gesteld, die in cold storage waren opgeslagen. In september meldde Grant Thornton al dat vrijwel alle verloren tegoeden zijn verzameld.

Dat gegeven leidde tot getouwtrek tussen gedupeerde beleggers én crediteuren zoals de fiscus.

In de rechtbank kregen de gedupeerden gelijk en ze hebben in de procedure dus voorrang.

Dan rijst de vraag: wat krijgen beleggers aan waarde terug en welke wisselkoers hanteert Grant Thornton? Dat moet de komende periode gaan blijken.

Inside job?

Het is onduidelijk wie de daders zijn van deze mysterieuze hack. De oprichter van Cryptopia, Adam Clark, vermoedt dat het gaat om een inside job. Ook heeft hij zijn twijfels over het idee dat het de daders zou gaan om het geld alleen.

De prijs in euro:

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...