Schuldenberg goed nieuws voor bitcoin?

Schuldenberg goed nieuws voor bitcoin?

Het is algemeen bekend dat de Verenigde Staten een gigantische overheidsschuld in de boeken heeft staan. Wat minder mensen weten is dat de rentebetalingen op die schuldenberg een groeiend deel van het bruto binnenlands product (BBP) bestrijken.

Wat is er aan de hand?

Op dit moment vormen de rentebetalingen ongeveer 1,5 procent van het BBP, maar rond het jaar 2050 ligt dat percentage al op 7 procent. Het jaarlijkse begrotingstekort in combinatie met de rentebetalingen vormen op dat moment 11 procent van het BBP, zo is de schatting van het Congressional Budget Office.

Opvallend is dat dit overheidsorgaan er voor deze schatting vanuit gaat dat Amerika niet te maken krijgt met recessies, crises, oorlogen of andere ongein die mogelijk extra roet in het eten gooien. Wat betekent dat het om een extreem optimistische voorspellen gaat.

Er bestaat immers een mogelijkheid dat de renteverhogingen van de Federal Reserve van dit jaar de economie al in 2023 een recessie induwt. Dat betekent dat de Federal Reserve de geldprinters weer moet aanzetten om de boel overeind te houden, waardoor de overheidsschuld stijgt en de problemen voor de Verenigde Staten groeien.

Tikkende tijdbom

Alles bij elkaar lijkt de Amerikaanse dollar een tikkende tijdbom. Wat overigens niet betekent dat die op korte termijn al hoeft te ontploffen. Uiteindelijk is geld een kwestie van vertrouwen. Zolang overheden erin slagen om mensen binnen de eigen valuta te houden, hoeven de problemen niet volledig uit de hand te lopen.

In het kader daarvan wordt het interessant om de ontwikkelingen rondom Central Bank Digital Currencies extra in de gaten te houden.

Voor bitcoin is dit op de lange termijn een goede ontwikkeling. De aantrekkingskracht van de absolute schaarste van bitcoin neemt toe, naarmate de schaarste en daarmee de koopkracht van de Amerikaanse dollar afneemt. Op basis van het schuldenplaatje van de Verenigde Staten lijkt dat een kwestie van tijd.

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties