George Gammon: “Kans op een recessie nu 99 procent”

Als we de populaire macro-analist George Gammon mogen geloven, dan is de kans op een recessie inmiddels 99 procent. Dit baseert de analist op de inversie van de Amerikaanse yield curve die we momenteel zien. Tijd om daar eens dieper op in te duiken.

Inversie van de yield curve

We spreken van een inversie van de yield curve als de rente op staatsobligaties met een korte looptijd hoger is dan die met een lange looptijd. Normaal gesproken is de rente op staatsobligaties met een lange looptijd hoger dan die met een korte looptijd. Dit heeft de maken met de tijdswaarde van geld, een fundamentele wet van de financiële wereld.

Naarmate je als investeerder langer niet bij je geld kunt, wil je logischerwijs een hogere rente vangen. Je kunt dat geld immers voor een langere periode niet in andere dingen investeren en daarmee mis je mogelijk interessante kansen. Onder andere om die reden is de rente op staatobligaties met een lange looptijd normaal gesproken hoger dan die met een korte looptijd.

Nu is dat niet het geval en is de rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar meer dan 1 procent lager dan de rente op staatsobligaties met een looptijd van 1 jaar. Dat is een situatie die we alleen maar zien als de handelaren op de obligatiemarkt op relatief korte termijn een recessie verwachten.

Ze kopen op die momenten massaal de staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar op, zodat ze nog relatief lang kunnen profiteren van de hoge rente. Zij verwachten namelijk dat de Federal Reserve de rentes door de aanstormende recessie snel zal verlagen.

Grote kans op een recessie

Dat de kans op een recessie inderdaad groot is als er sprake is van een inversie van de yield curve, blijkt wel uit de geschiedenis van deze indicator. Van het jaar 1955 tot en met de laatste recessie, heeft deze indicator iedere Amerikaanse recessie weten te voorspellen.

Met andere woorden, gedurende een hele lange periode heeft deze indicator er nooit en te nimmer naast gezeten. Natuurlijk zou het niet goed zijn om alleen naar deze indicator te kijken, maar volgens George Gammon is dit verreweg de krachtigste indicator om het verloop van de economie te voorspellen.

Een recessie is op de korte termijn geen goed nieuws voor bitcoin, mensen hebben immers minder te besteden. Op de langere termijn betekent het dat centrale banken de printers weer op volle toeren moeten laten draaien en dat dwingt mensen te zoeken naar alternatieve spaarmiddelen, waar bitcoin er in theorie eentje van is.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....