SEC gaat toezicht houden op munten zoals Tether

De Securities & Exchange Commission (SEC) wordt de Amerikaanse toezichthouder op de stablecoinmarkt, meldt persbureau Bloomberg.

Toezicht op stablecoins

Naar schatting is de markt van stablecoins 131 miljard dollar groot, waarbij Tether USDT de marktleider is. Handelaren waarderen de snelheid om in – en uit stablecoins te kunnen stappen in tijden van volatiliteit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Er was in Amerika al een tijdje gesteggel welke overheidsinstantie nu de verantwoordelijkheid krijgt over dit type cryptocurrency.

Bloomberg zegt dat het ministerie van Financiën nog deze week bekend gaat maken dat de SEC toezicht gaat houden.

Het past in de lijn van de wetgever om stablecoinsbedrijven te gaan reguleren als banken of andere financiële instellingen.

Daarmee wordt het mandaat van de SEC verder uitgebreid naar verwachting. Denk aan het vergroten van hun handhavingsmaatregelen, maar voorzitter Gary Gensler heeft eerder ook duidelijk gemaakt dat de SEC over genoeg bevoegdheden beschikt om toezicht te houden op dit type bedrijven.

Een aparte bancaire categorie, zoals sommigen voorstellen, vindt hij dan ook niet nodig.

Het is onduidelijk welke rol de Commodity Futures Trading Commission krijgt bij het toezicht op stablecoins. Deze is ook nog niet uitgesloten.

Het gaat ook om lopende voorstellen, het Congres moet hier nog een besluit over nemen en dat kan mogelijk nog ‘jaren duren’.

Steeds grotere rol

Toezichthouders zitten in hun maag met stablecoins, die uitgegeven worden door bedrijven die niet of gedeeltelijk zijn gereguleerd.

Het aantal Tether USDT in omloop is gegroeid van 21 miljard dollar eind 2020 naar $70 miljard momenteel. De circulatie van USD Coin (USDC), nummer twee in de markt van Coinbase en Circle, is gestegen van 3,9 miljard dollar eind vorig jaar tot $32,6 miljard nu.

Zie h

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen?
Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
SECstablecoins

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...