SEC klaagt NovaTech en leidinggevenden aan voor $650 miljoen crypto-fraude

161 totale weergaven

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft aanklachten ingediend tegen NovaTech Ltd. en haar oprichters Cynthia en Eddy Petion wegens hun betrokkenheid bij een grootschalige fraudezaak. Met de zaak is meer dan $650 miljoen gemoeid. Er zijn meer dan 200.000 investeerders wereldwijd bij betrokken. De fraude zou vooral grote impact hebben gehad op de Haïtiaans-Amerikaanse gemeenschap. Naast de Petions, worden ook zeven andere personen, waaronder Martin Zizi en Dapilinu Dunbar, aangeklaagd voor hun rol in het promoten van deze frauduleuze regeling.

NovaTech

Volgens de SEC werd NovaTech gepresenteerd als een multi-level marketing (MLM) en crypto-investeringsprogramma, actief van 2019 tot 2023. Het bedrijf beweerde dat de investeringen zouden worden gebruikt voor handel in cryptovaluta en buitenlandse valuta. Cynthia Petion, een van de oprichters, beloofde investeerders dat hun kapitaal veilig was en dat ze vanaf de eerste dag winst zouden maken. In werkelijkheid werd het grootste deel van het geïnvesteerde geld gebruikt om eerdere investeerders uit te betalen en commissies te betalen aan promotors, terwijl slechts een klein deel daadwerkelijk werd gebruikt voor handel. Toen NovaTech uiteindelijk instortte, konden de meeste investeerders hun geld niet terugtrekken, wat leidde tot aanzienlijke verliezen.

Eric Werner, directeur van het Fort Worth-kantoor van de SEC, verklaarde: “NovaTech en de Petions hebben onnoemelijke verliezen veroorzaakt voor tienduizenden slachtoffers over de hele wereld. Zoals we stellen, vereisen MLM-schema’s van deze omvang promotors om ze te voeden, en met deze actie tonen we aan dat we niet alleen de hoofdarchitecten van deze massale oplichting ter verantwoording zullen roepen, maar ook de promotors die hun fraude verspreiden door slachtoffers onwettig te werven.”

Naast de aanklachten tegen de Petions en hun bedrijf, worden de promotors Zizi, Dunbar, Corbett, en Sampson beschuldigd van het werven van een groot aantal investeerders, zelfs nadat ze zich bewust waren van rode vlaggen, zoals waarschuwingen van Amerikaanse en Canadese toezichthouders. De SEC zoekt permanente gerechtelijke maatregelen, de teruggave van onrechtmatig verkregen winsten en civiele boetes tegen de betrokkenen.

De SEC heeft benadrukt dat deze zaak een waarschuwing moet zijn voor investeerders om waakzaam te zijn voor verdachte investeringsschema’s, vooral die welke zich richten op specifieke gemeenschappen via affiniteitfraude

Lees meer over:
misdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...