SEC legt BlockFi boete op van $100 miljoen voor renteproducten

SEC legt BlockFi boete op van $100 miljoen voor renteproducten

Cryptobank BlockFi moet $100 miljoen betalen vanwege beschuldigingen van de Securities and Exchange Commission (SEC). De Amerikaanse beurswaakhond stelt samen met staatsregelgevers dat ze illegaal een product heeft aangeboden.

Renteproducten

Het gaat om een financieel product met 'te hoge' rentetarieven. Het gaat om het idee van lending, waarbij BlockFi een bepaald percentage uitbetaald over de tokens die klanten bij het bedrijf storten. Eigenlijk zou je BlockFi kunnen zien als een moderne cryptobank: je stalt er jouw geld en krijgt daar vervolgens een rente over.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De straf is naar verluidt een van zwaarste die er ooit aan een cryptobedrijf is opgelegd. De SEC heeft onderzocht of de diensten die BlockFi aanbiedt, te maken hebben met effecten (of: securities). Dit soort activiteiten moeten namelijk zijn geregistreerd bij de waakhond - en dat waren ze niet.

De kritiek op cryptogeldschieters neemt al geruime tijd toe. Ze hebben tientallen miljarden dollars aan deposito's aangetrokken door enorme opbrengsten te beloven. Waar je met een traditionele spaarrekening nauwelijks rente krijgt, kun je met stablecoins soms tot wel 8% krijgen.

Bij dit soort hoge rentepercentages moet je als klant (en toezichthouder) jezelf altijd afvragen hoe dit zo hoog kan zijn. Allicht zitten er hoge risico's aan, of zijn het loze beloftes.

Door de uitspraak van de SEC, zal BlockFi ook geen nieuwe rentedragende rekeningen meer mogen openen voor de meeste Amerikanen. BlockFi reageert niet op de geruchten, behoudens onderstaand statement.

Jacht gaat door

BlockFi, gevestigd in Jersey City (New Jersey), moet volgens Bloomberg een boete van $50 miljoen betalen aan de SEC en ook nog eens $50 miljoen aan verschillende staten.

Intussen gaat de jacht van de SEC door. Ook Celsius, Gemini en Voyager liggen onder de loep. Ook heeft de waakhond Coinbase gewaarschuwd over hun uitleenproduct. Daardoor schortte het bedrijf van Brian Armstrong deze dienst in september tijdelijk op.

Kortom: bitcoinbedrijven krijgen te maken met de SEC wanneer ze bepaalde renteproducten leveren.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin BlockFi

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties