BlockFi onderzocht voor bitcoin renteproducten met hoge rentes

BlockFi ligt opnieuw onder vuur in de Verenigde Staten. Het bedrijf biedt verschillende financiële producten aan rondom bitcoin, de Securities and Exchange Commission (SEC) onderzoekt of dat wel mag.

Met name de diensten waarmee je hoge rente vangt liggen onder vuur. BlockFi biedt bijvoorbeeld een rente van 9,5% op stablecoin Tether (USDT). Op een relatief klein bedrag in bitcoin krijg je 4,5% rente. Bij hoge bedragen neemt dat percentage overigens hard af.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De meeste banken bieden geen leningen in bitcoin aan. Maar je kunt de diensten van BlockFi wel vergelijken met de rente op de dollar bij bijvoorbeeld banken. De rente van 9,5% ligt veel hoger dan het gangbare gemiddelde in die industrie. Volgens Bloomberg zoekt de SEC nu uit hoe deze leenproducten in elkaar zitten.

Dit soort tarieven klinken mooi, maar je moet dus jouw geld wel stallen bij BlockFi. Dit brengt risico’s met zich mee. De SEC is niet de enige instantie in Amerika dat zich bezig houdt met BlockFi. Toezichthouders en regelgevers in staten als Texas, Kentucky en New Jersey kondigden eerder al een onderzoek aan. In New Jersey mag BlockFi voorlopig geen diensten meer verlenen.

Effecten

De SEC onderzoekt specifiek of de ‘BlockFi Interest Accounts’ onder de regelgeving van effecten moet vallen. Als dat het geval is heeft BlockFi een probleem, want om producten aan te bieden in deze categorie moet je eerst toestemming krijgen.

Effecten zijn verhandelbare rechten en/of plichten zoals aandelen, obligaties en termijncontracten. In Amerika gebruiken ze vaak de term ‘security’ om dit soort financiële producten te omschrijven.

Naast BlockFi is ook bijvoorbeeld Coinbase bezig met verschillende renteproducten. Miljoenen Amerikanen kunnen daar nu geld lenen met bitcoin als onderpand. Een eerder dienst dat lijkt op die van BlockFi werd vroegtijdig in de vuilnisbak gegooid. Dit had waarschijnlijk te maken met de druk vanuit toezichthouders.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...