SEC opent aanval op staking, Kraken is het eerste slachtoffer dat diensten moet stoppen

Cryptobeurs Kraken gaat zijn cryptostaking dienst stopzetten. Daarnaast moeten ze een boete van $30 miljoen betalen aan de Amerikaanse Securities and Exchange Commission.

Staking

De beurs schikt in een zaak omdat hun staking diensten niet geregistreerd waren. De aanval op het cryptolandschap lijkt te zijn geopend. De schikking van $30 miljoen markeert het eerste harde optreden van de SEC tegen staking.

In een videoboodschap vertelt SEC-voorzitter Gary Gensler dat de meeste stakingproviders niet de juiste informatie verstrekken aan klanten. Een van de pijnpunten is dat ze niet delen hoe hoe een bedrijf de ingezette activa van een gebruiker beschermt.

Die providers zouden hun staking-services bij de SEC moeten registreren, voegde Gensler eraan toe.

"Wanneer een bedrijf of platform je dit soort rendementen aanbiedt, of ze hun diensten nu 'lenen', 'verdienen', 'beloningen', 'APY' of 'staking' noemen, dan moet die relatie gepaard gaan met de bescherming van de federale effecten wetten.

Effecten

En daar komt dus de aap uit de mouw: de effectenwetten. Het was al lange tijd de vraag hoe het nu zat met securities en cryptovaluta in de Verenigde Staten. Dat leenconstructies hier onder vinden werd al snel duidelijk, met boetes voor onder andere BlockFi. Maar nu komen ook proof-of-stake blockchains onder de loep te liggen.

Bij staking kun je geld verdienen met de cryptovaluta die je al hebt. Dit kan zowel bij centrale beurzen als ook door je coins als validator aan het werk te zetten. In ruil voor worden validators vaak beloond met nieuwe cryptotokens.

Kraken biedt haar klanten de mogelijkheid om bepaalde crypto-tokens te "staken", waarmee ze dan beloningen kunnen verdienen. Dit noemen ze dan staking-as-a-service. En dít is het probleem. Op de website staat zelfs dat gebruikers tot wel 20% aan jaarlijkse rente kunnen krijgen.

In een verklaring zei Kraken dat ze ook on-chain staking-services gaan stoppen bij Amerikaanse klanten. Vanaf komende donderdag worden ze automatisch "unstaked".

Tot slot: er zijn platformen waar je ook rente kunt verdienen op je bitcoin. Dit soort renteproducten vallen dus onder de effectenwetten, maar bitcoins proof-of-work niet. Wat dat betreft ziet dezelfde Gensler bitcoin eerder als een grondstof dan een effect.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsSEC