SEC: Sam Bankman-Fried heeft kaartenhuis gebouwd

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft vandaag meer details vrijgegeven van de aanklacht tegen Sam Bankman-Fried, de voormalige CEO van FTX.com en Alameda Research. Deze komt daags na de arrestatie van SBF op de Bahama’s.

Kaartenhuis

Volgens de waakhond heeft SBF zijn klanten opgelicht door met hun gestorte geld te speculeren op de cryptomarkt via zusterbedrijf Alameda. Het zou gaan om een totaal aan 1,8 miljard dollar aan cryptoactiva. Dat geld is ook ingezet om forse politieke donaties, duur vastgoed en een uitbundige levensstijl te financieren. De gevallen cryptobaas heeft volgens de SEC diverse wetten overtreden, in het bijzonder de Securities Act uit 1933 en de Securities Exchange Act uit 1934.

SEC-voorzitter Gary Gensler zegt in een verklaring: ‘Sam Bankman-Fried heeft een kaartenhuis gebouwd op basis van bedrog, terwijl hij investeerders vertelde dat het één van de meest veilige gebouwen in crypto was’.

Uit onderzoek van de financiële toezichthouder zou blijken dat SBF ‘jarenlang een massale fraude-operatie heeft geleid waarbij honderden miljoenen dollars aan klantentegoeden zijn misbruikt voor personeel gewin en om zijn crypto-imperium te laten groeien’.

Ook heeft Alameda een status aparte gekregen op de FTX beurs. De transacties van Alameda waren vrijgesteld van de liquidatiebots van FTX en ook waren er speciale kredietlijnen voor de handelaren van Alameda in het leven geroepen.

Kortom, klanten handelden op FTX tegen FTX zelf, een financieel misdrijf want een beurs moet neutraal en onafhankelijk zijn. ‘SBF heeft alles gebruikt en aangegrepen om deze grootschalige fraude in de lucht te houden’, stelt de SEC in haar vernietigende verklaring.

Een van de voorbeelden van de creatieve boekhouding van FTX: tijdens de duikelende cryptoprijzen in mei dit jaar, heeft SBF een kredietlijn voor Alameda geopend. Toen is er besloten om klantenassets te gebruiken omdat Alameda leningen aan derde partijen moest terugbetalen.

SBF’s persoonlijke spaarpot van $1,3 miljard

Alameda is destijds in korte tijd in diepe problemen gekomen omdat hun handelsposities zijn geliquideerd. Het onderpand van die leningen is toen aangesproken, waardoor er snel een financieel tekort bij Alameda ontstond. Dat gat is opgevuld met FTX-gelden. De SEC concludeert: ‘Bankman-Fried heeft klantengeld doorgesluisd naar zijn privé cryptohedgefonds Alameda Research en gebruikte die klantenfondsen voor geheime investeringen, aankopen van luxe appartementen en grote
politieke donaties’.

Uiteindelijk kampte Alameda met een financieel gat van naar verluidt 8 miljard dollar ondanks het doorsluizen van klantengeld. Dat getal stond op documenten die zijn gebruikt een laatste poging om geld in de markt op te halen, zo maakt de SEC bekend.

Ook hebben klanten van FTX onbewust bijgedragen aan een persoonlijke spaarpot van SBF, waarin 1,3 miljard dollar in is gestort vanuit Alameda.

SBF zegt op zijn beurt dat hij ‘niet bewust’ klantengeld heeft vermengd met bedrijfskapitaal. Morgen op woensdag 14 december zal SBF verschijnen bij de hoorzitting van de Huis van Afgevaardigden, de Tweede Kamer van Amerika.

Lees meer over:
FTXSEC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...