SEC stelt aanvraag bitcoin ETF van Ark en 21Shares uit

Toezichthouder SEC heeft haar beslissing uitgesteld die ze moeten nemen over de spotmarkt bitcoin ETF van Ark Invest en 21Shares. Ze krijgen nu pas over anderhalve maand commentaar.

Uitstel ETF

De Amerikaanse beurswaakhond buigt zich al jaren over het vraagstuk ‘bitcoin ETF’. Tot nu toe kregen alle bedrijven die een spotmarkt ETF aan wilden bieden nul op rekest.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In een notitie deelde de SEC dat de ARK 21Shares ETF nu pas op 30 augustus uitsluitsel gaat krijgen. De reden hiervoor is omdat er een wijziging is voorgesteld. Het betreft een aanpassing waarbij het fonds genoteerd moet worden onder de BZX Rule 14.11(e)(4), wat regels omvatten voor Commodity-Based Trusts.

“De Commissie vindt het passend om een ​​langere periode te gebruiken waarbinnen actie moet worden ondernomen tegen de voorgestelde regelwijziging, zodat zij voldoende tijd heeft om de wijziging en de mogelijke bijkomende problemen te overwegen.”

Eerder wees de SEC al eens een aanvraag van ARK 21Shares af. Ark Invest, het bedrijf van Cathie Wood, ging niet bij de pakken neerzitten en gaf het nog een kans met een nieuwe poging.

Échte bitcoin

Een ETF stat voor exchange traded fund. Het is een beleggingsinstrument dat de waarde van de onderliggende activa volgt. Er zijn al wel bitcoin futures ETF’s in de Verenigde Staten, die dus gebaseerd zijn op futures contracten. Een spotmarkt ETF (met échte bitcoin) is er nog altijd niet.

In andere landen zoals Canada, Dubai en Brazilië zijn deze fondsen al lang en breed goedgekeurd. De Amerikaanse SEC is echter bang voor marktmanipulatie.

Cathie Wood zei in april nog dat “het niet logisch is” dat de SEC nee zou zeggen tegen spot ETF’s en ja tegen futures ETF’s.

Vermogensbeheerder Grayscale denkt er hetzelfde over. Zij hebben de SEC zelfs voor de rechter gesleept omdat ze hun GBTC-trust niet mogen omzetten naar een ETF. Het bedrijf gaf aan “diep teleurgesteld” te zijn over het besluit van de SEC.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETF