SEC stelt deadline voor spot bitcoin ETF’s voor BlackRock, Invesco en Bitwise uit

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft opnieuw besloten om uitsluitsel over een aanvraag voor drie spot bitcoin ETF's uit te stellen.

ETF aanvragen

Eergisteren deed dit het ook al voor de aanvragen van Global X en van Ark/21Shares. Nu mogen ook BlackRock, Invesco en Bitwise zich aan dat rijtje toevoegen. Tussendoor kreeg ook Valkyrie te horen dat ze langer geduld moeten hebben.

Daarmee zijn er nog drie aanvragen over die nog níets hebben gehoord over een afwijzing al dan goedkeuring. ETF-kenner James Seyffart van Bloomberg verwacht echter ook dat voor Fidelity, VanEck en WisdomTree hetzelfde vonnis ligt te wachten.

Het uitstel gebeurt twee weken eerder dan de geplande "tweede deadline" voor veel van de aanvragen. Ze zouden tussen 16 en 19 oktober iets van de effectentoezichthouder moeten horen.

Seyffart schrijft dat de timing van het uitstel verband houdt met de verwachte ‘shutdown’ van de Amerikaanse overheid die mogelijk op 1 oktober zal plaatsvinden.

Beide kamers van het Congres – het Huis van Afgevaardigden en de Senaat – zijn het nog niet eens geworden over wetten om de financiën van de overheid te kunnen afdekken. Het Congres moet vóór 1 oktober twaalf afzonderlijke financieringswetten goedkeuren.

Wanneer wel?

Eind augustus schatte ETF-analist Eric Balchunas dat de kans dat een spot bitcoin ETF eind 2023 zou worden goedgekeurd, was toegenomen van 65% tot 75%. Balchunas verhoogde die kansen verder tot 95% tegen eind 2024.

Intussen won Grayscale vorige maand een rechtszaak tegen de SEC. Grayscale wil haar GBTC-trust omtoveren in een ETF, maar de SEC wil dat niet. Het feit dat er al wel op futures gebaseerde bitcoin ETF's zijn, bevalt Grayscale niet.

Het is nog de vraag hoe de SEC op de uitspraak reageert: ofwel een spot-ETF goedkeuren, ofwel in beroep gaan tegen de beslissing van de rechtbank.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETF

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...