Wetgevers dringen er bij SEC-voorzitter Gensler op aan om onmiddellijk spot bitcoin ETF’s toe te staan

Bitcoin ETF SEC

Een groep Republikeinse en Democratische wetgevers heeft de voorzitter van de Securities and Exchange Commission, Gary Gensler, onder druk gezet om dringend de notering van een spot bitcoin exchange-traded fund (ETF) toe te staan na een belangrijke gerechtelijke uitspraak. Dat meldt The Block vandaag.

De afgevaardigden Mike Flood (R-Neb.), Tom Emmer (R-Minn.), Ritchie Torres (D-N.Y.) en Wiley Nickel (D-N.C.) dringen er bij Gensler op aan om deze noteringen toe te staan. Met als argument dat een gereguleerde spot bitcoin ETF de beleggersbescherming vergroot door toegang tot bitcoin transparanter en veiliger te maken, volgens een dinsdag verzonden brief.

“Het Congres heeft de plicht ervoor te zorgen dat de SEC beleggingsproducten goedkeurt die voldoen aan de door het Congres gestelde eisen,” aldus de opstellers. “Om die reden dringen we er bij u op aan de notering van spot-bitcoin ETP’s onmiddellijk goed te keuren.”

Vorige maand behaalde Grayscale Investments een overwinning toen drie rechters van het Amerikaanse Hof van Beroep voor het District van Columbia oordeelden dat de SEC haar bod op een spot bitcoin ETF opnieuw moest beoordelen. Dit gebeurde nadat Grayscale vorig jaar de instantie had aangeklaagd nadat haar voorstel voor een spot bitcoin ETF was afgewezen.

Verschillende behandeling

De rechtbank ging specifiek in op het onderscheidende behandeling van spot bitcoin ETF’s en vergelijkbare fondsen op basis van futurescontracten, die de toezichthouder heeft goedgekeurd.

“De bevindingen van de rechtbank benadrukken het fundamentele punt,” zeiden de wetgevers. “Een spot bitcoin ETP is niet te onderscheiden van een bitcoin futures ETP. Daarom is de huidige houding van de SEC onhoudbaar voor de toekomst.”

Een woordvoerder van de SEC zegt dat Gensler rechtstreeks zal reageren op leden van het Congres, maar niet via de media. De SEC heeft nog geen spot bitcoin ETF goedgekeurd, hoewel grote spelers zoals BlackRock en Fidelity de afgelopen maanden aanvragen hebben ingediend voor fondsen. Deze week zijn nog aanvragen van onder meer Ark Invest uitgesteld.

Onderzoek naar Chinese cryptobedrijven door de SEC

Afzonderlijk stuurde afgevaardigde Blaine Luetkemeyer (R-Mo.) op dinsdag een brief naar Gensler en de president van de Financial Industry Regulatory Authority, Robert Cook, over zorgen dat beide instanties geregistreerde brokers met eigendomsbanden met de Chinese Communistische Partij toestaan om in de Verenigde Staten te opereren.

Luetkemeyer betoogt dat de richtlijnen te beperkt en ontoereikend zijn om zorgen aan te pakken met betrekking tot niet in China gevestigde Amerikaanse bedrijven met banden met de CCP, waarbij hij makelaars-dealers aanhaalde, waaronder Prometheum Inc, Webull Financial, LLC en Moomoo, Inc.

“De beperkte inspanning van de SEC in dit opzicht is bijzonder verontrustend gezien de belangrijke rol die geregistreerde brokers-dealers spelen in onze financiële markten, inclusief het feit dat veel van deze bedrijven (of van plan zijn) producten en diensten rechtstreeks aan particuliere beleggers te leveren, wat de verzameling van aanzienlijke hoeveelheden persoonlijke informatie van klanten vereist,” zegt de wetgever in een reactie.

Luetkemeyer stelt vragen aan Gensler over de zorgen van de instantie met betrekking tot gegevensbeveiliging met betrekking tot de CCP, onder andere. De deadline voor Cook en Gensler om te antwoorden is 26 oktober.

FINRA, de SEC, Moomoo, Webull en Prometheum hebben niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek om commentaar. Luetkemeyer zit in het House Financial Services Committee, dat op woensdag van Gensler zal horen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETFSEC

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...