SEC-voorzitter positief over bitcoin futures ETF

SEC voorzitter Gary Gensler heeft in een toespraak nog maar eens benadrukt dat de financiële toezichthouder achter de komst van een op futures gebaseerde bitcoin ETF staat.

Het lijkt er dan ook op dat het niet lang meer duurt voordat de eerste Amerikaanse bitcoin ETF gelanceerd wordt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dit liet Gensler weten tijdens The Future of Asset Management North America conferentie.

Al moest hij daar wel meteen de kanttekening bij plaatsen dat hij in dit geval niet sprak voor de SEC en dat dit vooral zijn eigen visie op de zaak is.

SEC heeft bitcoin op de radar

Wat de SEC betreft wilde Gensler vooral laten weten dat de financiële toezichthouder nieuwe technologie in de gaten houdt en dat onder andere bitcoin op hun radar is verschenen.

Het is volgens Gensler de bedoeling dat de wetgeving met bitcoin meegroeit. Waarvan een op futures gebaseerde bitcoin ETF de eerste stap lijkt.

De komst van een bitcoin ETF in de Verenigde Staten heeft de potentie om een enorme golf van nieuwe geld richting bitcoin te sturen.

Veel investeerders, hoe eenvoudig het momenteel ook is om op exchanges bitcoin te kopen, vinden het vaak nog te spannend of hebben via hun fondsen geen toegang tot die markten.

De terughoudendheid van de SEC wat betreft het accepteren van een bitcoin ETF heeft te maken met de markt die volgens Gensler nog altijd kwetsbaar is voor manipulatie.

Het is de taak van de financiële toezichthouder om investeerders te beschermen en wat dat betreft is het logisch dat ze dit rustig aan en stap voor stap bekijken.

Wachten op een juridisch raamwerk

Als we het goed begrijpen is het op dit moment wachten op de komst van een juridisch raamwerk voor de industrie, waarna de SEC een beslissing kan maken over de tientallen aanvragen voor bitcoin ETFs die zijn binnengekomen.

Al lijkt het erop dat we wat de op futures gebaseerde bitcoin ETFs niet hoeven te wachten op die juridische duidelijkheid.

Volgens Gensler is een groot deel van de cryptomarkt nog altijd te vergelijken met het Wilde Westen en dat moet veranderen.

Veel altcoins die momenteel vrij verhandelbaar zijn vallen binnen de definities van de Amerikaanse effectenwetgeving en hadden dus niet zomaar op de markt mogen komen.

Als Gensler praat over bescherming, dan gaat het waarschijnlijk vooral over deze coins die zonder de benodigde registraties verkocht zijn aan het publiek.

Het is dan ook afwachten in hoeverre bepaalde projecten in de problemen gaan komen als de SEC deze gaat aanpakken. Wat bitcoin betreft hoeven we ons daar gelukkig geen zorgen over te maken.

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuwsETFSEC

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....