SEC wil samenwerken met Europa om bitcoin te reguleren

Gary Gensler, de voorzitter van de Securities & Exchange Commission heeft de Europese Unie gevraagd voor een samenwerking om bitcoin beter te reguleren.

Transformatie

In gesprek met de commissie Economic and Monetary Affairs van het Europees Parlement legde Gensler uit wat voor belangrijke rol nieuwe financiële technologieën kunnen gaan spelen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

‘Ik denk dat de transformatie waarin we momenteel zitten minstens even groot is als die van het internet in jaren negentig.’

Gensler voegt eraan toe dat de cryptomarkt van momenteel 2.100 miljard dollar moet worden gezien als een serieuze assetklasse die wereldwijd opereert.

‘De handel ervan kent geen grenzen en opereert 24 uur per dag en zeven dagen in de week.’

Energieverbruik

Het Finse politici en Europees parlementslid Eero Heinäluoma stelde een vraag over de ecologische voetafdruk. Ze lichtte toe dat de uitstoot van het bitcoin netwerk even groot was als het verbruik van Nederland en Zweden.

Gensler beschreef de ecologische gevolgen van bitcoin uitdagend en legde het meer energiezuinige alternatief, proof-of-stake, uit. Dit alternatief is echter veel minder veilig dan het proof-of-work mechanisme van bitcoin.

Lees hier de feiten en fabels over bitcoin en energieverspilling.

De SEC-voorzitter benadrukte dat een robuuste regulering een noodzaak is. Dit zou alleen kunnen gedaan worden met een samenwerking.

Gensler wil een balans zoeken tussen het ondersteunen van innovatie en het in bescherming nemen van de investeerder.

Als laatste uitte Gensler zijn zorgen betreft de snelle groei van stablecoins. Hij beschreef zulke munten als munten voor investeerders die tijdelijk vanaf de zijlijn willen meekijken.

De grootste stablecoin is Tether USDT en heeft een marktkapitalisatie van $116 miljard, zie het overzicht van The Block hieronder.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!