Miljoenenstad Rio de Janeiro gaat bitcoin kopen, inwoners krijgen 10% belastingkorting

Rio de Janeiro gaat 1% van haar gemeentekas omwisselen in bitcoin. Journalist Gustavo Bertolucci van de Braziliaanse nieuwssite Livecoins breekt het nieuws en ook O Globo heeft het nieuws gebracht.

Ook het betalen van gemeentelijke onroerend goedbelastingen moet in de toekomst met bitcoin kunnen. aldus burgemeester Eduardo Paes.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een speciale werkgroep wordt ingericht om het plan te onderzoeken en dan moet de gemeenteraad nog goedkeuring verlenen.

Hij deed zijn uitspraken tijdens het Rio Innovation Week evenement waar diverse gemeentebestuurders bij aanwezig waren.

Onder hen ook Francis Suarez, de burgervader van Miami. Een stad die zijn ambtenaren de optie geeft om hun salaris te ontvangen in bitcoin.

Ook hun MiamiCoin is een resultaat van smarttechnologie op het bitcoin netwerk. Hoewel MiamiCoin is te betitelen als een shitcoin, kunnen inwoners via deze weg wel satoshi's verdienen.

Rio de Janeiro is met ruim 6,7 miljoen inwoners na São Paulo de grootste stad van Brazilië en één van de grootste stedelijke netwerken in Latijns-Amerika.

In de woorden van burgemeester Paes: de stad wil vooral leren van de lessen die Miami geleerd heeft en ze voelen een grote verbondenheid met de innovatieve kracht van deze Amerikaanse stad. Steeds meer bitcoiners en influencers ruilen de oost - en westkust in voor Miami, een scenario dat Rio ook wel ziet zitten om talent en vers kapitaal aan te trekken als stad.

Belastingkorting

Naast het aanleggen van een kasreserve in bitcoin, waarvan de schaal nog onbekend is, wil de stad ook 10% korting bieden aan zijn inwoners als deze hun gemeentebelasting in bitcoin afrekenen. Zo hoopt de stad meer bitcoins aan te trekken.

Het is lastig te achterhalen wat de reserves van Rio de Janeiro zijn. Kijken we naar de begroting, dan spreekt deze online bron over een stadsbudget van 30 miljard real in 2016, wat omgerekend 4,7 miljard euro is.

Het plan van de stad wordt ondersteund door de minister van Financiën Pedro Paulo en minister van Economische Ontwikkeling & Innovatie Chicão Bulhões.

Brazilië is ook een land dat gebukt gaat onder hoge inflatie. Het officiële cijfer is 10,7% over de afgelopen 12 maanden, één van hoogste inflatiecijfers binnen de G20 groep. Bitcoin kan als hedge fungeren binnen het traditionele geldstelsel waar spaargeld niets meer oplevert.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.