Senator in VS reageert op wetsvoorstel: 'Dit is niet hoe bitcoin werkt'

Senator in VS reageert op wetsvoorstel: 'Dit is niet hoe bitcoin werkt'

Politici wereldwijd proberen bitcoin (BTC) in een wettelijk kader te proppen. Ook in de Verenigde Staten is dat proces in volle gang.

Bitcoiners in Amerika moeten extra belasting betalen. Dat vinden verschillende Amerikaanse senatoren. In een groots plan om de infrastructuur van het land te verbeteren is ook ruimte ingeruimd voor extra belastingen op bitcoin. Met name brokers en andere bedrijven in de industrie zijn mogelijke de dupe. Dat meldt Bloomberg.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het gaat naar verluidt om $28 miljard via cryptocurrency belastingen. Volgens Bloomberg is er last minute een extra voorstel ingestopt waardoor er meer belasting geheven kunnen worden op de industrie rondom bitcoin.

De definitie van 'broker' wordt een stuk breder als dit door de politieke machine van Amerika komt. Ook partijen als miners zullen hier dan onder vallen. De $28 miljard is onderdeel van een plan van in totaal zo'n $1 biljoen (!) aan investeringen in de infrastructuur in het land. Het geld gaat met name naar transport en energienetwerken.

Dit is nog een voorstel, de plannen zijn er nog niet door. In Amerika is het gebruikelijk om bij grote wetsvoorstellen allerlei toevoegingen er doorheen te fietsen. Het wordt aangeduid als een 'infrastructure bill', maar bevat ook allerlei andere voorstellen.

Reactie

Volgens senator Ron Wyden dekt de taal in het huidige voorstel niet de lading die het zou moeten. Wyden vindt de huidige aanpak ouderwets en niet passen bij bitcoin als technologie. Dit voorstel is volgens de politicus een poging om oude regels toe te passen op het internet.

Gevolgen

In het voorstel wordt onder andere aandacht besteed aan brokers en beurzen. Bedrijven moeten alle transacties met 'digitale assets' boven $10.000 melden bij de belastingdienst. Dat geldt niet alleen voor transacties van of naar klanten, maar ook geldstromen onderling moeten bedrijven delen met de overheid.

Bitcoin valt onder de noemer van digitale assets. Er komt een strenger meldingsregime voor alles wat in deze categorie valt. Dit geldt dan voor 'elke digitale vertegenwoordiging van waarde'. Het gaat ook om 'decentrale' beurzen en peer-to-peer handelsplaatsen. Zij vallen in deze plannen onder brokers en beurzen.

Kristin Smith reageert tegenover CoinDesk op het nieuws en de mogelijke gevolgen. Zij is directeur van de Blockchain Association in Amerika en voorziet een doemscenario. Volgens haar gaat dit verder dan alleen de kopers en verkopers van BTC en andere cryptocurrency's.

Smith: ''We interpreteren dit als ontwikkelaars van software wallets, fabrikanten van hardware wallets, multisig-serviceproviders, liquiditeitsverschaffers, DAO-tokenhouders en mogelijk zelfs miners''

Kortom: met een beetje pech krijgt de hele industrie in Amerika te maken met dit soort regels. Hoe dat in de praktijk er uit gaat zien is nog de vraag. Veel projecten en initiatieven zijn open source in deze industrie, of niet ingericht als een traditionele broker/beurs.

Tegelijkertijd zijn er ook veel projecten waar wél leiders of zelfs directeuren aan te wijzen zijn.

Lees meer over:
Bitcoin Amerika

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan