2 signalen die wat zeggen over de huidige bitcoin markt

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt.

Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies!

1. Spent Output Profit Ratio (SOPR)

Via de indicator Spent Output Profit Ratio (SOPR) kun je achterhalen of iemand met winst heeft verkocht.

Deze metric deelt de verkoopwaarde in dollars door de aankoopwaarde in dollars.

De uitkomst heeft een waarde boven 1 (gerealiseerde winst bij verkoop) of onder 1 (gerealiseerd verlies bij verkoop).

Het is een laagdrempelige manier om de winstgevendheid in de markt te meten en gedrag van beleggers te verklaren.

Analist Will Clemente en zijn team van Blockware Market Intelligence concluderen dat de SOPR-indicator de '1' heeft getest op support en nog blijft stabiliseren boven de '1'.

Concluderend, vanuit on-chain perspectief zit de markt in een opwaartse trend. Hou wel altijd rekening met zogenaamde resets: het opnieuw testen van de '1'.

Dat komt omdat beleggers tussentijds winst gaan nemen bij bepaalde psychologische levels.

Analist Will Clemente ziet de indicator op de '1' waarde 'bouncen', een gezond signaal naar de markt. Het betekent dat er niet tegen elke prijs verkocht wordt oftewel geen signaal van capitulatie van de prijs.

De instroom van bitcoin naar de beurzen neemt weer af.

Dat er bitcoin van beurzen wordt afgehaald, ziet ook analist elcryptotavo. Hij verwacht snel herstel van de markt op de korte termijn. Hij somt een aantal redenen waarom herstel mogelijk is na de crash:

  • De bitcoin voorraden op spot exchanges vertonen een neerwaartse trend. Lange termijn investeerders blijven accumuleren.
  • De bitcoin voorraden op de derivatenbeurzen zijn vlak met weinig nieuwe instroom. Hij concludeert dat korte termijn speculanten minder dominant zijn.
  • Ook de stablecoin reserves zakken
2 signalen die wat zeggen over de huidige bitcoin markt

Charles Edwards van investeringsfonds Capriole ziet ook dat er (wederom) één miljard dollar aan bitcoin is opgenomen bij beurzen.

Nu kunnen dit ook interne transacties van exchanges zelf, van een hot naar een cold wallet, maar het zijn signalen om in de gaten te houden.

We zien ook bij Glassnode dat het percentage bitcoin dat bij centrale beurzen ligt, aan het dalen is. Er is nu 13,4% van alle bitcoin in handen van exchanges.

2 signalen die wat zeggen over de huidige bitcoin markt

2. Stablecoin hoeveelheid daalt licht

Hoewel je de stablecoins voorraad momenteel ook anders kunt interpreteren, vindt deze analist.

We zien namelijk dat de hoeveelheid stablecoins op alle exchanges (spot en derivaten) nog steeds op een hoog niveau, ondanks een licht dalende trend. Dus dat deze nu zakt, moeten we niet overdrijven.

Hoe meer stablecoins er in de markt gepompt wordt, hoe meer de kans toeneemt dat een deel daarvan naar de spotmarkt toestroomt.

Beleggers kopen met Tether USDT of USDC hun bitcoin in, maar kunnen snel uitstappen bij toenemende schommelingen.

2 signalen die wat zeggen over de huidige bitcoin markt

Hoewel dit bij een eerdere on-chain update aan de orde is gekomen, geeft de Nederlandse on-chain analist Dilution-proof nog wat meer inzicht in wat er eerder deze week is gebeurd met de prijs.

De oorzaak lag bij de derivatenmarkt en niet bij de spotmarkt. Speculanten die dollars als onderpand bij hun broker hebben gestort om een future positie te openen.

Hij laat ook zien dat futures waarbij fysieke bitcoin gestort moet worden bij een broker, sinds mei dit jaar niet meer populair zijn.

Een potentiële bitcoin exchange traded fund (ETF) kan dit spel van cash margin futures minder aantrekkelijk maken voor handelaren, maar of de toezichthouder in Amerika een ETF gaat goedkeuren is nog maar de vraag,

Op 14 november neemt de Securities & Exchange Commission een besluit over de aanvraag van VanEck.

Ook zijn er voordelen aan futures, waar je géén jaarlijkse management fee hoeft af te tikken en bij een ETF wél.

Ook hoeven handelshuizen doorgaans minder dollars te alloceren om een future positie te openen en liggen de kapitaaleisen bij een ETF doorgaans hoger.

Futures zijn 24 uur per dag te verhandelen en ETF's niet. Bovendien zijn futures meer liquide en volgen ze preciezer de prijsontwikkeling van de onderliggende asset.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...