S&P 500 krijgt “kus des doods”, cruciale week in aantocht voor bitcoin

Het jaar 2022 is voor investeerders tot nu toe een ware nachtmerrie. Vrijwel alle risico-assets, waaronder bitcoin, zijn dit jaar een significant deel van hun waarde verloren. Nu speelt er zich volgens analist Matthew Hyland een scenario uit waarin de markten nog één zware correctie te wachten staat.

De kus des doods

De S&P 500, de belangrijkste graadmeter voor de Amerikaanse industrie, is bezig een zogenaamde "kus des doods" te ontvangen. We spreken in de technische analyse van een kus des doods als de koers wordt afgewezen op het 21-maanden exponentiële bewegende gemiddelde.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Precies dat hebben we in 2001 en 2008 meegemaakt voordat de belangrijke aandelenindex aan een duikvlucht begon. Ook nu speelt dit scenario zich uit en lijkt de markt zich op te maken voor de laatste klapper naar beneden voordat we het eindelijk over een bodem kunnen hebben.

Het heeft er dan ook alle schijn van dat ons een cruciale week te wachten staat. Herhaalt de geschiedenis zich, dan gaat waarschijnlijk ook de bitcoin koers een nieuwe klapper maken. Waar we dan precies uitkomen is niet duidelijk, maar een diepere bodem valt op voorhand niet uit te sluiten.

Bitcoin koers van 10.000 dollar?

De grote vraag is hoe erg een diepere bodem voor bitcoin kan worden. Tijdens de koersval van afgelopen juni viel de bitcoin koers terug naar 17.600 dollar, maar de kans is klein dat we daar stoppen als dit scenario zich uitspeelt. Hiermee zou er in theorie een complete capitulatie van de financiële markten kunnen plaatsvinden, wat voor extreme koersdalingen zorgt.

Als de S&P 500 vanaf hier 50 procent van zijn waarde inlevert, dan is de kans aanwezig dat bitcoin minimaal hetzelfde doet. Daarmee komt de bitcoin koers vanaf de huidige 19.000 dollar op minder dan 10.000 dollar terecht. Een dramatisch scenario, dus laten we hopen dat dit zich niet uitspeelt.

Aan de andere kant geeft het overtuigde hodlers wel de kans om hun bitcoin-doelen te halen. Net die ene bitcoin extra kopen wordt een stuk makkelijker als de koers straks de 10.000 dollar aantikt. Ook dat is iets wat veel hodlers in hun achterhoofd hebben.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....