Spaanse Bitcoin ETF op komst? Santander bereidt zich voor op eigen fonds

Waar het gesprek in de Verenigde Staten al geruime tijd over Bitcoin ETF's gaat, mengt ook Spanje zich ineens op het toneel. De multinational Banco Santander wil haar eigen Bitcoin exchange traded fund gaan uitgeven.

Bitcoin fonds voor Spaanse bank

De Spaanse bank Santander komt erachter dat het wel eens een goede stap kan zijn om zélf een ETF te gaan uitgeven. Ze ondervinden een enorme vraag naar Bitcoin, volgens lokale berichtgeving. Naar verluidt bevinden ze zich momenteel in de laatste fase van de lancering van een eigen fonds.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als het wordt goedgekeurd, zou dit het eerste op Bitcoingebaseerde financieel product zijn dat door een Spaanse bank wordt uitgerold. Interessant is dat de regelgevers van het land lange tijd terughoudend waren om zoiets goed te keuren. De verbluffende populariteit van de ETF's in de hele wereld hebben echter ook de waakhond aan het twijfelen gebracht.

Ana Botin, president bij Santander doet er nog een schepje bovenop: "Wij zijn een leider in cryptografie." Ze verkennen naar eigen zeggen al langere tijd de mogelijkheid om een ETF aan te bieden. Het feit dat het allemaal zo land duurde ligt volgens haar aan de regelgeving en risicobereidheid.

“Wij zijn een leider in crypto. We gaven de eerste obligatie uit op een blockchain. (..) Nu staan ​​we op het punt om cryptocurrency ETF's aan te bieden.”

Er zijn nog geen details bekend over het nieuwe financieel product. Het is nog niet geregistreerd bij het Spaanse agentschap National Securities Market Commission (CNMV).

Regelgevend klimaat in Spanje

De interesse in cryptocurrency's is de laatste tijd in Spanje enorm toegenomen. Veel meer instellingen bereiden zich voor op het aanbieden van cryptogerelateerde diensten.

Vorige week vroeg de Bank of Spain aan financiële partijen in het land om verslag uit te brengen over hun zakelijke relaties met aanbieders van Bitcoindiensten.

Daarnaast heeft de Spaanse financiële autoriteit ook aan banken gevraagd om de status van hun plannen om tokens uit te geven of om andere diensten aan te bieden. Denk hierbij aan de custody, handel of betaalproducten van cryptovaluta.

Daarnaast diende de Spaanse oppositiepartij Partido Popular (PP) een poos geleden ook al een wetsvoorstel in die het mogelijk zou moeten maken om hypotheken af te lossen met cryptovaluta.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
bankBitcoin nieuwsETF