Spanje wil bitcoinplannen van banken weten

De centrale bank van Spanje wil van commerciële banken weten wat hun plannen met cryptocurrency’s voor de komende drie jaar zijn.

Dat meldt de Spaanse krant El Pais deze ochtend waarover diverse bitcoinmedia berichten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Centrale bank Spanje wil meer info over bitcoinplannen

Het gaat om een diepgravend onderzoek naar alle connecties die financiële instellingen kúnnen hebben met bitcoin – en cryptobedrijven. Wat voor samenwerkingen zijn er? Heeft men aandelen in deze bedrijven en staan er bitcoin of crypto’s op de eigen bankbalans?

Bovendien wil de centrale bank weten of men van plan is om producten en diensten voor deze industrie op de markt te brengen.

Volgens bronnen dichtbij de centrale bank, die El Pais citeert is de bedoeling om ‘inzicht te krijgen in de impact van het voortdurende proces van digitalisering en financiële innovatie’.

Het verzoek komt niet als een verrassing nu de interesse voor crypto’s in Spanje groeit. Vorige week heeft de centrale bank richtlijnen gepubliceerd hoe banken en andere financiële instellingen zich kunnen registreren om cryptodiensten te kunnen aanbieden.

Afgelopen maand gaf een hoge functionaris van Banco Santander, de grootste bank in het land, aan dat ze een bitcoin exchange traded fund willen gaan bieden.

Adoptie

Dat is een afgeleid beleggingsproduct van de fysieke bitcoin die op spotbeurzen verhandeld wordt. Je kunt dan een aandeel kopen in een fonds en zodra de spotprijs van bitcoin stijgt, stijgt dat aandeel ook mee. En bij een daling gebeurt hetzelfde.

Ook de grootste oppositiepartij van het land, het christendemocratische Partido Popular (PP), wil dat mensen hun hypotheken kunnen betalen met cryptocurrency’s. Dat zou betekenen dat banken als geldverstrekker crypto’s gaan ontvangen en daar zijn nieuwe regels voor nodig.

Nog een andere bank BBVA biedt via een samenwerking in bitcoinbewaardiensten aan voor vermogende klanten

In juni stelde de Spaanse bankgigant BBVA zijn cryptocurrency-handels- en bewaarservice beschikbaar voor private banking-klanten in Zwitserland.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...