Wetsvoorstel Spanje wil Bitcoin legaliseren voor afbetalen hypotheek

In Spanje is er een wetsvoorstel ingediend om meer legitimiteit te geven aan cryptovaluta. Het is afkomstig uit de koker van de Volkspartij en heeft tot doel om de innovatie in meerdere industrieën te stimuleren. Hoe? Eigenaren van vastgoed zouden bitcoin moeten kunnen gebruiken als betaalmiddel voor hypotheken.

Wetsvoorstel 

In documentatie van het congres is meer te lezen over het wetsvoorstel. Let wel op: het gaat om een voorstel, de wet is dus nog verre van definitief. Het is een breed voorstel wat ingaat op allerlei opkomende technologieën. Naast Bitcoin noemen ze ook termen als blockchain, kunstmatige intelligentie en cryptocurrency’s in het algemeen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als onderdeel van het wetsvoorstel stellen de wetgevers voor om het gebruik van Bitcoin te legaliseren voor hypotheken en verzekeringen. Het voorstel heeft met name tot doel om eigenaren van onroerend goed in staat te stellen om hypotheken te kunnen betalen met cryptovaluta.

Het wetsvoorstel stelt ook voor om grote belastingvoordelen te realiseren voor bedrijven die betrokken zijn bij de Spaanse cryptomarkt. Ook op het gebied van patenten en octrooien moeten ze een streepje voor krijgen. Ze noemen specifiek dat de lokale startups 90% korting moeten krijgen op de registratierechten van patenten.

Daarnaast willen ze een National Crypto Asset Council oprichten voor publieke adviezen. Hierin worden ook vertegenwoordigers van ministerie van Financiën, de National Securities Market Commission en ook de centrale bank van het land samengebracht.

Andere wetsvoorstellen

Het regent de laatste tijd wetsvoorstellen die met bitcoin te maken hebben. De bekendste is natuurlijk die uit El Salvador. President Bukele kreeg de overgrote meerderheid over zijn voorstel om van bitcoin een ‘legal tender’ – of wettig betaalmiddel – te maken.

Ook in Argentinië en Paraguay zijn onlangs wetsvoorstellen ingediend. Eerstgenoemde land wil het mogelijk maken dat men op een legale manier het salaris in bitcoin uitbetaald krijgt.

Een Paraguayaanse politicus blies hoog van de toren met een aankondiging dat ze El Salvador achterna wilden gaan. Uiteindelijk bleek het te gaan over ‘regulering’ in plaats van ‘adoptie’.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwswetgeving