‘Spaarders houden hun bitcoin vast ondanks koersrally naar $45.000’

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

We zien een lichte correctie van de spotprijs de afgelopen 24 uur (-0,2%) met een zijwaartse trend momenteel. Niet zo gek nadat de prijs met ruim 11% is gestegen de afgelopen week.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Bitcoin op beurzen neemt af, maar volume stijgt amper

Deze analist ziet zowel bullish als bearish signalen op de grafieken. Futures zijn een manier om te speculeren op de toekomstige koers van bitcoin.

De verhouding tussen de zogenaamde long en short termijncontracten (speculatie op respectievelijk een toekomstige stijging of daling) is een graadmeter van het marktsentiment onder speculanten en professionele handelaren.

We zien dat het aantal openstaande termijncontracten (open interest) aan het stijgen is, wat duidt op meer vertrouwen in (herstel) van de markt. Ook het financieringspercentage, de fee die long termijncontracthouders betalen aan de shorthouders, stijgt weer licht.

'Spaarders houden hun bitcoin vast ondanks koersrally naar $45.000'
conclusie: neutraal/bullish

On-chain analisten wijzen al weken op een supply shock, een plotse verandering in de beschikbare bitcoin op de markt door continue accumulatie via spotbeurzen en over-the-counter desks.

Zie bijvoorbeeld de onderstaande grafiek, waarbij de netto instroom van bitcoin naar OTC-desks toeneemt.

conclusie: bullish

Dit terwijl de voorraad BTC bij spotbeurzen, daar waar de prijs tot stand komt, een sterk dalende trend vertoont.

Zodra deze trend zich doorzet (minder liquiditeit bij beurzen), is dat bullish voor de prijs, mits de vraag gelijk blijft dan wel toeneemt bij een afnemend aanbod.

'Spaarders houden hun bitcoin vast ondanks koersrally naar $45.000'
conclusie: bullish

Wat minder gunstig is, is het afnemende handelsvolume en aanwas van nieuwe adressen. Dat duidt erop dat er momenteel weinig vers bloed in de markt komt en de prijsvorming wordt bepaald door bestaande spelers en hodl strategieën.

Een asset heeft volume nodig (vraag) om te groeien en daar hapert het momenteel. De verklaring waarom bitcoin het $45.000 level nog niet glansrijk achter zich heeft gelaten.

'Spaarders houden hun bitcoin vast ondanks koersrally naar $45.000'
conclusie: bearish

Bij de netto groei van actieve adressen moet altijd rekening worden gehouden met een correctiefactor. Glassnode (en ook CryptoQuant) werkt het aantal actieve adressen na ~10 dagen bij.

Netto groei op een klein timeframe kan daarom een vertekend beeld geven. Daarom is het aantal actieve adressen over een groot timeframe (30 dagen) een betere metric.

2. 'Oude' bitcoin houdt men vast

Glassnode brengt de indicator 'Bitcoin: Spent Output Age Bands' onder de aandacht.

Onder de motorkap maakt deze indicator gebruik van UTXO's (Unspent Transaction Output). Een UTXO is een beetje Bitcoin waarvan jij kunt aantonen dat je de baas bent, omdat jij de private key hebt. Het totaal van UTXO’s is de balans die je in een wallet afleest.

Spent Out Age Bands is een bundel van UTXO's die zijn gecreëerd binnen een bepaalde tijdsperiode, bijvoorbeeld alle beetjes bitcoin die de afgelopen 12 maanden zijn gekocht.

Glassnode concludeert dat - ondanks de herstelrally naar $45.000 - er weinig verkocht wordt door houders van bitcoin die men 12 maanden of langer in handen heeft.

Een verschil met de bearmarkt van 2018, waarbij 'oude' handen wel wat verkochten tijdens herstelrally's. Dat men nu voornamelijk vasthoudt aan deze munten, is een mild positief signaal.

conclusie: neutraal/bullish

3. Bitcoin Price Temperature (BPT) 

On-chain analist Dilution-proof heeft de indicator Bitcoin Price Temperature (BPT) ontworpen, geïntroduceerd in dit artikel.

De indicator is in de basis als volgt opgebouwd: je trekt de huidige bitcoin prijs van de gemiddelde bitcoin prijs van de afgelopen vier jaar af.

Daar rolt een getal uit, dat wat zegt hoe de historische bitcoin prijs afwijkt van zijn bewegend vierjarige gemiddelde. De uitkomst is een kleur. De kleuren rood en oranje staan gelijk aan een (oververhitte) bullmarkt, terwijl blauw staat voor een bearmarkt.

Het geeft een weerslag van de afgelopen week, waarbij de prijs ruim 11% steeg. Dat leidt ook tot een lichte stijging van de temperatuur, maar Dilution-proof vraagt zich ook (terecht) af of de prijs het blijft volhouden.

conclusie: neutraal

Concluderend, wisselende signalen op de markt. On-chain zien de signalen er grotendeels positief uit, maar op de korte termijn is er onzekerheid.

Onder meer door een nieuw wetsvoorstel in Amerika om cryptocurrency's en digitale assets te reguleren en (extra) te belasten.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.