Nieuwe internationale richtlijnen voor wetgeving voor bitcoin

1061 totale weergaven

De Financial Action Task Force (FATF) is een internationaal orgaan met veel invloed op de wereldwijde financiële wetgeving van 39 landen, waaronder Nederland. Richtlijnen van dit orgaan zijn met name gericht op het bestrijden van witwassen en de financiering van terrorisme.

Vandaag is het met een update gekomen voor de richtlijnen met betrekking tot cryptocurrency’s. De belangrijkste take-away? De kwalificatie van Virtual Asset Service Provider (VASP) is na vandaag beperkt tot entiteiten die daadwerkelijke fondsen beheren voor anderen mensen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daarnaast hoeft een transactie van meer dan 3.000 dollar naar een private wallet niet meer geregistreerd te worden.

Stap in de goede richting

Het lijkt erop dat de FATF inziet dat het belangrijk is om het klimaat niet al te ongunstig te maken voor cryptocurrency’s, want dit zijn enkele stappen in de goede richting.

Al zijn er volgens Peter van Valkenburgh van Coin Center nog wel wat stappen te zetten voor de financiële instelling.

Zo zou hij graag zien dat de “travel rule” die opgaat bij transacties van meer dan 3.000 dollar niet meer van toepassing is op transactie met cryptocurrency’s. Aangezien deze net in principe vergelijkbaar zijn met een cash-transactie. Iets waar wij het, wat bitcoin betreft, zeker mee eens zijn.

Onder de nieuwe richtlijnen van de FATF vallen softwareontwikkelaars en miners in ieder geval niet meer onder de definitie van een VASP. Wat een goede zaak is, aangezien dat een groot probleem zou zijn voor de verdere ontwikkeling van de industrie.

Bitcoin krijgt steeds meer een plek in de traditionele financiële wereld

Het lijkt er steeds meer op dat landen beginnen te begrijpen dat het goed is om bitcoin te omarmen of in ieder geval niet compleet buitenspel te zetten zoals de Chinese overheid nu heeft gedaan. Al valt het nog maar te bezien in hoeverre de bevolking zich daaraan gaat houden.

De kans dat bitcoin de wereldreservemunt wordt of in ieder geval een belangrijke rol gaat spelen op het financiële wereldtoneel groeit met de dag. Ook al is de kans relatief klein, is het voor een overheid geen slimme zet om bitcoin te verbieden.

Juist die kleine kans dat bitcoin een succes wordt zou een verzekering kunnen zijn op het falen van de eigen valuta van een overheid. Als er een kans is dat je nationale valuta naar zijn einde gaat en als bitcoin blijft groeien, dan kan een klein beetje inzetten op bitcoin helemaal niet verkeerd zijn.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen?
Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsFATFwetgeving

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....