Speculanten verliezen $1,4 miljard met Bitcoin futures door prijsstijging

Elke markt kent winnaars en verliezers, zo ook op de Bitcoin markt. Beleggers verloren de afgelopen 24 uur maar liefst 1,4 miljard dollar door met futures op een lagere koers te gokken.

De koers schreef echter geschiedenis door de $20.000 te breken en daarna nog de levels $21.000, $22.000 en $23.000. Volgens marktonderzoeker Bybt gaat het om bijna 100.000 handelaren die de afgelopen 24 uur geliquideerd zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De actuele prijs voor één Bitcoin (BTC) is op dit moment 36,236.21USD.

Bitcoin prijs speculatie

Door middel van een derivaat (future, optie) kun je een short of long openen. Beleggers die een short openen, hopen geld te verdienen met een lagere koers in de toekomst.

Zodra de koers plots stijgt, dan wordt hun positie geliquideerd door een beurs. Dat is voor een beurs een preventief slot op de deur om nog grotere verliezen te voorkomen.

Want handelaren lenen feitelijk van beurzen om te kunnen speculeren, maar ze zijn er wel bij gebaat dat ze terug blijven komen om te handelen.

Concreet: stel je hebt 1.000 euro op je account bij een beurs. Zodra je verlies die 1.000 euro op je account raakt, dan is een liquidatie een feit.

Door de massieve koopmuren op woensdag en ook donderdag hebben dus tienduizenden beleggers geld verloren.

Gok van 10 miljoen dollar

Dat gold overigens niet alleen voor bitcoin, ook andere cryptovaluta schoten plots omhoog, waardoor handelaren met een short hun positie noodgedwongen op moesten geven.

Bybt schat het totale verlies van specifiek deze groep (‘short sellers’) op 1,09 miljard dollar de afgelopen 24 uur. Het overige verlies komt voor rekening van houders van een long contract.

Het merendeel vond plaats op Binance, de grootste aanbieder van derivaten. Maar de grootste liquidatie gebeurde bij BitMEX, waarbij een gok van $10 miljoen helemaal verkeerd uitpakte.

En dan stelde CEO Changpeng ‘CZ’ Zhao van Binance nog dat het spel ‘nog moet beginnen’.

Bitcoin prijsstijging

Beurzen zijn afhankelijk van stablecoin Tether (USDT) om op Bitcoin te kunnen speculeren.

De hoeveelheid USDT in de markt schommelt momenteel bij de 20 miljard dollar. Uit onderzoek van CryptoQuant blijkt dat een ‘hele horde kopers’ logischerwijs de oorzaak zijn van de stijging.

Die onderstaande pieken in de grafiek zijn beleggers die stablecoins op de beurs storten om Bitcoin te kopen.

Speculanten verliezen $1,4 miljard met Bitcoin futures door prijsstijging

Iemand als Jack Dorsey, medeoprichter van Twitter en Square, is ook in zijn nopjes. Hij kocht met Square rond het prijsniveau van $11.000 voor 50 miljoen dollar aan Bitcoin.

Die 4.709 Bitcoin is inmiddels circa 108 miljoen dollar waard op moment van schrijven.

Ook de 40.824 BTC van MicroStrategy zijn bijna verdubbeld qua waarde. CEO Michael Saylor somt nog even op waarom Bitcoin waardevol is in zijn ogen.

De bitcoin markt is nog een relatief jonge asset met een marktwaarde onder de 500 miljard dollar. Hou te allen tijde rekening met plotse koersschommelingen, hoewel de volatiliteit gradueel afneemt terwijl de asset aan waarde toeneemt.

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmarkt

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...