Speculanten gaan ‘rekt’ op de bitcoinmarkt en verliezen 121 miljoen dollar in korte tijd

Bitcoin is de afgelopen 24 uur onder de $30.000 geraakt en dat is minder nieuws voor speculanten die een long hadden open staan. De afgelopen 24 uur hebben futureshandelaren 121 miljoen dollar verloren, zo blijkt uit data van Coinglass. Een groot deel daarvan zijn longposities die een positie hadden tussen de $30.200 en $30.500.

Bitcoin onder $30.000, speculanten zien 121 miljoen dollar aan futures in rook opgaan
bronnen: Coindesk, Coinglass

De futureshandel maakt gebruik van hefbomen, handelaren kunnen grote long/short-posities innemen door een relatief klein bedrag aan geld, een marge genaamd, te storten bij de beurs. Maar als de koers de andere kant opgaat dan gewenst, dan is er sprake van een margin call en gedwongen sluiting van long/short-posities als gevolg van margintekorten (liquidatie). Technisch gezien: de futuresbeurs hanteert (doorgaans) een automatische market sell (verkooporder tegen de eerst volgende prijs) en de positie wordt gesloten.

Meer speculatie gaande

De speculatie op de markt is sinds april dit jaar weer toegenomen. Hoe hoger de speculatie, hoe groter de kans op wilde prijsschommelingen. CryptoQuant schat dat de hefboomverhouding voor bitcoin is gestegen van 0,19 eind april naar 0,25 op dit moment. Het kan verder stijgen, aangezien de recente aanvragen van bitcoin spot-ETF's door BlackRock en andere grote jongens in de traditionele financiële sector het bullish sentiment in de cryptomarkt nieuw leven hebben ingeblazen.

Bitcoin onder $30.000, speculanten zien 121 miljoen dollar aan futures in rook opgaan
bronnen: CryptoQuant/Coindesk

"Er wordt nog steeds uitsluitend gefocust op Amerikaanse (ETF's)," aldus Edward Moya, senior marktanalist voor de valutahandelaar Oanda, eerder tegen CoinDesk. "Mensen zullen niet zo optimistisch zijn, totdat een bitcoin spot ETF geregeld is in de Verenigde Staten."

Volgens de onderstaande analist Michaël van de Poppe was een veeg ('sweep") langs de lagere levels te verwachten en mogen we weer omhoog kijken zodra de koers de $29.000 aantikt.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...