Stablecoin adoptie stijgt in Latijns-Amerika te midden van inflatiecrisis

440 totale weergaven
|

 

Stablecoins worden essentiële instrumenten voor financiële stabiliteit in Latijns-Amerika en bieden burgers een manier om zich in te dekken tegen inflatie en devaluatie van valuta.

Stijgende inflatie stimuleert het gebruik van stablecoins

Het gebruik van stablecoins in Latijns-Amerika is sterk toegenomen, met landen als Argentinië en Brazilië als koplopers. Nu de inflatie de lokale economieën blijft teisteren, wenden burgers zich steeds meer tot stablecoins zoals USDT als een manier om zich in te dekken tegen valutadevaluatie en hun rijkdom veilig te stellen.

Recente gegevens van Chainalysis laten zien dat de regio tussen juli 2023 en juni 2024 bijna 415 miljard dollar aan cryptocurrency transacties heeft ontvangen, grotendeels gedreven door het gebruik van stablecoins.

Argentinië leidt in gebruik van stablecoin

Argentinië heeft zich ontwikkeld tot een hotspot voor stablecoin adoptie, met $ 91,1 miljard aan cryptotransacties in 2023. De Argentijnse peso (ARS) heeft een ernstige devaluatie doorgemaakt, waardoor de inflatie tegen het einde van 2023 is gestegen tot 143%.

Deze economische onrust heeft Argentijnen ertoe aangezet om te kiezen voor stablecoins met USD-peg, zoals USDT, die een stabielere waardeopslag bieden. Volgens Chainalysis heeft 61,8% van de cryptotransacties in Argentinië betrekking op stablecoins, wat hoger is dan de 59,8% in Brazilië, wat hun cruciale rol in het beschermen van spaargeld tegen inflatie onderstreept.

Brazilië ziet institutionele betrokkenheid

Brazilië heeft ook een aanzienlijke toename in het gebruik van crypto’s gezien, met 90,3 miljard dollar aan transacties. De institutionele betrokkenheid in de Braziliaanse cryptoruimte is opvallend gegroeid, met hoogwaardige transacties die tussen eind 2023 en begin 2024 met 48,4% zijn gestegen.

De lancering van Bitcoin en Ethereum ETF’s heeft de interesse in digitale activa verder aangewakkerd, met bedrijven zoals Circle die USDC introduceren op de Braziliaanse markt.

Stablecoins als afdekking tegen economische instabiliteit

Stablecoins zijn een financiële reddingslijn geworden in landen die te maken hebben met hoge inflatie en valutadepreciatie. Als veilige haven, gekoppeld aan de US dollar, worden stablecoins gebruikt door zowel consumenten als instellingen om zich te beschermen tegen de dalende waarde van lokale valuta. I

n Argentinië bijvoorbeeld nam het gebruik van stablecoins een hoge vlucht na de economische maatregelen van president Javier Milei, die de peso met 50% devalueerde.

Samenvatting

De toename van het gebruik van stablecoins in Latijns-Amerika is een bewijs van het groeiende belang ervan in economisch volatiele regio’s.

Naarmate het crypto-ecosysteem zich verder ontwikkelt, zullen stablecoins waarschijnlijk een steeds belangrijkere rol spelen in het bieden van financiële stabiliteit te midden van inflatie en devaluatie van valuta.

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....