“Stablecoin Hong Kong moet concurreren met Tether”

Bitcoin ETF Hong Kong

In Hong Kong is een nieuw beleidsvoorstel ingesteld om een eigen stablecoin te ontwikkelen met de naam HKDG. De munt moet gaan concurreren met marktleider Tether USDT en USDC, het vehikel van de Amerikaanse bedrijven Coinbase en Circle.

Het gaat niet om een wetsvoorstel, maar om een beleidsidee, afkomstig van Wang Yang, verbonden aan de Hong Kong University of Science and Technology en de Chief Scientific Advisor van de Hong Kong web3 Association. Ook hebben angel investor Cai Wensheng, BlockCity-oprichter Lei Zhibin en doctoraatsstudent Wen Yizhou bijgedragen aan het artikel. Wu Blockchain brengt als eerste dit nieuws naar buiten.

Het gaat om een stablecoin die wordt gekoppeld aan de Hongkongse dollar waaraan een aantal voordelen kleven volgens de auteurs. Zoals goedkopere transacties, het verbeteren van de betalingsinfrastructuur en het bevorderen van financiële inclusiviteit. Ze zetten ferm in op een stablecoin die wordt uitgegeven door de overheid omdat het in hun ogen meer tractie gaat krijgen.

Ze verwijzen naar de XSGD stablecoin van Singapore, uitgegeven door Xfers, dat slechts een marktwaarde van 6,6 miljoen dollar heeft bereikt. Ter vergelijking: er zit ruim $110 miljard opgeslagen in USDT en USDC samen. Met de buitenlandse deviezenreserves van Hong Kong - zo'n $430 miljard in maart, kan een HKDG-stablecoin vanuit de overheid kans van slagen hebben zo is de gedachte.

Het kan ook helpen om minder afhankelijk te zijn van de Amerikaanse dollar en biedt extra liquiditeit voor overheidsinvesteringen. In die zin lijkt het heel erg op het initiatief van de digitale yuan van China.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...