Stablecoin-uitgever Circle verliest 3 miljard dollar na harde beslissing van Binance

Circle is het bedrijf achter de USD Coin (USDC), moet mogelijk een verlies van 3 miljard dollar opschrijven als gevolg van de automatische conversie van USDC naar Binance USD (BUSD) op het handelsplatform van Binance. Wat is er aan de hand?

Binance wil geen concurrentie

Binance besloot niet lang geleden om vrijwel alle stablecoins van zijn platform te weren, om de eigen BUSD een boost te geven. Dat is gelukt, want uit een gloednieuw document dat Cirlce bij de Securities and Exchange Commission (SEC) deponeerde, blijkt dat zij een verlies van 3 miljard dollar aan die actie toeschrijven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“We schatten dat ongeveer 3,0 miljard dollar van de daling van 8,3 miljard dollar tussen 30 juni 2022 en 30 september 2022 het resultaat is van de automatische conversie door Binance”, aldus Circle.

De stablecoin van Binance maakt een goede periode door, wat niet gek is, gezien ze naast Tether het enige dollar-alternatief zijn op hun eigen handelsplatform. Het handelsplatform dat na de ineenstorting van FTX waarschijnlijk nog populairder is onder mensen die op dagelijkse basis actief handelen of hun bitcoin daar bewaren.

Het verdienmodel van stablecoins

Wat veel mensen niet weten, is dat stablecoins een bijzonder interessant verdienmodel hebben. Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, want hoe kun je immers verdienen op een munt die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar? Heel eenvoudig, door de tegoeden van klanten te beleggen in bijvoorbeeld staatsobligaties.

Op Amerikaanse staatsobligaties vang je nu bijvoorbeeld een gemiddelde rente van 4 procent. Als het nodig is zijn staatsobligaties ook redelijk snel om te zetten in Amerikaanse dollars, waardoor ze bij een eventuele ‘bankrun’ snel kunnen ingrijpen.

USDC heeft bijvoorbeeld een market cap van 44,4 miljard dollar op dit moment. Een gemiddelde rente van 4 procent zou over dat vermogen een inkomen 1,776 miljard dollar per jaar opleveren. Al is de kans klein dat ze al dat kapitaal momenteel in staatsobligaties hebben staan. Maar het is meer om je een idee te geven van de mogelijkheden voor een partij als Circle.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....