Stapt chipgigant Intel in de Bitcoin markt? Presentatie over mining ASIC gepland

Chipfabrikant Intel gaat naar alle waarschijnlijkheid de Bitcoin markt betreden met een eigen mining rig. Dat is op te maken uit een presentatie die het bedrijf zal geven op de jaarlijkse ISSCC-conferentie.

Nieuwe ASIC 

Het evenement in februari weer plaats. De afkorting staat voor International Solid-State Circuits Conference. Het is een plek waar de slimste koppen uit de chipindustrie bij elkaar komen. Dit jaar gaat Intel een presentatie geven in de categorie ‘Highlighted Chip Releases’.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het onderwerp van hun presentatie is ook al bekend gemaakt: ‘Bonanza Mine’. Alles heeft er weg van dan ze een eigen Bitcoin mining rig gaan presenteren. De nieuwe chip die wordt beschreven als een ‘ultra-low-voltage energy efficient Bitcoin-mining ASIC’.

Stapt chipgigant Intel in de Bitcoin markt? Presentatie over mining ASIC gepland

Dat zou dan ook betekenen dat Intel binnenkort gaat concurreren met bedrijven als Bitmain en MicroBT. Ondanks dat het toch wel een flinke verrassing is, gingen er al wel geruchten rond. In december vertelde Raja Koduri, baas over GPU’s bij Intel, al dat ze werkten aan speciale hardware voor cryptomining.

Patent

De concurrentie in de miningindustrie is enorm. Overal ter wereld strijden miners met ASIC’s om de juiste nonce (en daarmee hash) om een bitcoin block aan de blockchain te mogen toevoegen. Hoe hoger de hashrate en hoe beter de apparatuur, hoe groter de kans.

De term ASIC staat voor application-specific integrated circuit. Het is apparatuur die speciaal ontwikkeld om één klusje goed te doen, in dit geval meedoen aan het Proof-of-Work consensusmechanisme.

Intel heeft al enkele jaren een patent op ‘een optimized SHA-256 datapath (a cryptographic algorithm)’. Het is dus niet gek dat ze als chipproducent in de Bitcoin markt actief worden. Bij Proof-of-Work komt dit algoritme namelijk om de hoek kijken.

Hoe de ‘ultra-low voltage’ chip eruit gaat zien, is nog niet bekend.

Concurrentie

Bitmain, MicroBT, Bitfury en Canaan lijken hun borst nat te kunnen maken. Intel is het 51e grootste bedrijf ter wereld met een marktkapitalisatie van ruim $200 miljard. Dit én de toegang tot de siliciummarkt maakt ze een competitieve speler. Helemaal als blijkt dat hun ASIC energiezuinig en efficiënter is dan de al bestaande rigs, zoals de nieuwste generatie Antminers en Whatsminers.

De miningmarkt lijkt in z’n geheel een volgende stap te zetten. Ook Block en Blockstream hebben aangegeven zich op speciale apparatuur te richten.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining